Manifestacija za ljubitelje harmonike i sve ljubitelje glazbe

S prošlogodišnjeg svečanog otvorenja Međunarodnog susreta harmonikaša (Marko HAJDAROVIĆ)
S prošlogodišnjeg svečanog otvorenja Međunarodnog susreta harmonikaša (Marko HAJDAROVIĆ)

Od danas do subote u Puli će se održati 42. Međunarodni susret harmonikaša. Svečano otvaranje održat će se večeras u 21 sat u Domu hrvatskih branitelja uz nastup harmonikaškog orkestra "Stanko Mihovilić" OKUD-a Istra iz Pule. Svečano zatvaranje uz koncert pobjednika i dodjelu Kupova Grada Pule održat će se na istom mjestu u subotu u 19 sati. U sklopu manifestacije održat će se i dva koncerta u Crkvi sv. Franje gdje će u četvrtak u 21 sat nastupiti Mikko Luoma iz Finske te u petak u 21 sat kada iz Italije dolazi harmonikaš, skladatelj i učitelj Alexander Tehnike Claudio Jacomucci.

Tradicija duža od 50 godina

Međunarodni susret harmonikaša u organizaciji OKUD-a Istra iz Pule najznačajnija je manifestacija takve vrste u regiji i visoko cijenjena u cijeloj Europi te je zbog nje Pula postala prepoznatljiva harmonikaška destinacija u svijetu. Ova manifestacija diči se tradicijom dužom od 50 godina, s obzirom na to da se neko vrijeme održavala bijenalno.

Ove godine se na natjecanje prijavilo 500-tinjak harmonikaša svih uzrasta koji će se natjecati u 11 solističkih kategorija, tri kategorije komornih sastava te četiri kategorije namijenjene harmonikaškim orkestrima. Kategorije su određene po uzrastu od najmlađih do natjecatelja bez granice godina, a kroz četiri dana natjecanja će se paralelno odvijati u tri dvorane DHB-a. Natjecanja počinju u 9 sati i traju otprilike do 19 sati.

Organizatori pozivaju ljubitelje glazbe i harmonike da u bilo kojem slobodnom trenutku dođu u DHB s obzirom da će u svakom trenutku cjelodnevnog gusto ispunjenog rasporeda na pozornicama zbivati nešto zanimljivo.

Ipak, kao najatraktivnije kategorije ističu kategoriju Koncertist u kojoj se natječu solisti na harmonici bez dobne granice u dva kruga i to u četvrtak od 9 sati i u petak od 14.30. Tu je i kategorija komornih sastava kod kojih harmonika mora biti zastupljena ali nema ograničenja uključivanja drugih instrumenata. Natjecanje komornih sastava odvija se u tri starosne kategorije pa će se natjecatelji mlađi od 15 godina predstaviti sutra u 9 sati, mlađi od 19 godina u petak u 10, a natjecatelji bez granice godina danas u 15 sati. Završnica natjecanja pripada harmonikaškim orkestrima, a ove će godine natjecanju pristupiti devet orkestara u četiri kategorije koji će se natjecati u subotu od 9 sati.

Međunarodni žiri

Kandidate će ocjenjivati međunarodni žiri od 18 članova raspoređenih po kategorijama. Organizatori ne kriju ponos da u žiriju imaju nekoliko najuglednijih glazbenika klasične harmonike među kojima su Elsbeth Moser iz Švicarske, Geir Draugsvoll iz Norveške, Inaki Alberdi iz Španjolske, Claudio Jacomucci iz Italije i Kresimir Sterev iz Bugarske. Oni čine žiri uz ugledne domaće i strane pedagoge, koncertiste, skladatelje i dirigente.

Ukupni nagradni fond iznosi 3600 eura. Uz novčane nagrade tu su još i druge posebne nagrade u obliku besplatnih učešća za druga natjecanja te majstorske tečajeve a tu je i nagrada Hrvatskog društva skladatelja koja se dodjeljuje za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora.

Organizatori zahvale upućuju Domu hrvatskih branitelja, Muzičkoj akademiji te svim donatorima i sponzorima. Natjecanje se odvija pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a uz potporu Grada Pule, Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Turističke zajednice Grada Pule. Organizacijski odbor čine predsjednica Tamara Ignjatović i potpredsjednik Igor Krizman dok stručnim odborom predsjedava Đeni Dekleva-Radaković. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter