Maniero: Sa Stjepanom Tudmanom dogovarao sam uvoz oružja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznata TV mreža History Channel u dvije epizode - jednoj emitiranoj 12., a iducoj najavljenoj za ponedjeljak - prikazuje dokumentarac o kriminalnoj organizaciji koja je osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeca djelovala u talijanskim sjeveroistocnim regijama - od Veneta do Friuli-Venezije Giulije.

Prisni odnosi


Organizaciju poznatu pod nazivom Mala del Brenta utemeljio je Felice Maniero, roden 1954. godine, koji je u Hrvatskoj poznat po tome što je, prema navodima talijanskih medija, održavao vrlo prisne odnose s mladim sinom pokojnog predsjednika Franje Tudmana. I sam je Maniero u svojoj autobiografskoj knjizi "Kriminalna prica" iscrpno govorio o vezi sa Stjepanom Tudmanom, s kojim je dogovarao uvoz naoružanja za hrvatsku vojsku. S druge strane, clanovi njegove mafijaške organizacije opskrbljivali su se lakim naoružanjem - pištoljima i kalašnjikovima - na hrvatskom tržištu.

Maniero danas živi na nepoznatom mjestu u Italiji pod zaštitom policije kao pokajnik koji je suradivao s istražnim organima i pridonio uhicenju gotovo svih clanova mocne mafijaške organizacije. U Hrvatsku je došao 1993. te se u Rijeci ženi hrvatskom državljankom Marijom Ramic. Ucinio je to zahvaljujuci prijateljstvu s Tudmanovim sinom, koji mu je obecao da ce nakon ženidbe dobiti hrvatsko državljanstvo, koje mu je pak poslužilo da se izvuce od potjere talijanske policije. Maniero se nakratko vraca u Italiju i iste godine biva uhicen na otoku Capri.



Bijeg iz zatvora

Godinu dana kasnije uspijeva pobjeci iz strogog zatvora u Padovi, a prema rekonstrukciji istražnih organa, u taj nikad do kraja razjašnjeni bijeg ukljucena je i grupa komandosa pristiglih iz Hrvatske. Talijanski se mediji služe terminom "komanda hrvatskih ustaša" te tvrde da se radilo o specijalno obucenim profesionalcima koji su aktivno sudjelovali u Manierovom bijegu u koji su, prema istim navodima, upletene i osobe povezane s talijanskim tajnim službama.
Felice Maniero godinama je djelovao pod jakom zaštitom tajnih službi i uglednih imucnih poduzetnika iz Veneta.

Mala del Brenta obogatila se trgovinom opojnih droga i oružja, a dobar dio prometa odvijao se preko Hrvatske. U spomenutom dokumentarcu govori se o kokainu koji iz Kolumbije dolazi u Italiju preko Hrvatske te o heroinu koji prometuje iz Turske takoder preko Hrvatske. S druge strane, trgovina oružja odvijala se morem od luke Chioggia u Venetu do hrvatske obale i preko Austrije.

Inace, Mala del Brenta utemeljena je u malom mjestu Campolongo Maggiore izmedu Padove i Venecije duž rijeke Brenta, a svoje je carstvo na pocetku karijere gradila kontrolom rada venecijanskog kasina. Osamdesetih godina prošlog stoljeca cvrsto su se povezali s djelatnicima tada jugoslavenskih kasina u Novoj Gorici i Portorožu, gdje je mafija prala novac. Tih su godina Portorož i Nova Gorica vrvjeli od talijanskih igraca, mahom imucnih poduzetnika iz obližnjih regija Veneto i Friuli-Venezia Giulia.

Kontrola novca koji je ulazio u kasina obavljala se u suradnji s poznatim mafijaškim obiteljima s juga Italije, odnosno iz Sicilije i Napulja. Maniero je bio glavni akter te suradnje, a u posao su bili ukljuceni i pojedini clanovi tadašnjih jugoslavenskih tajnih službi.

Kao što je poznato, pojedini clanovi sicilijanske mafije i kriminalne organizacije Mala del Brenta pocetkom devedesetih udomacili su se i u Istri pa je javnosti poznat slucaj uhicenja mafijaškog bossa Rocca Bagnata u Porecu te Manierovog suradnika Giovan Battista Licata u Puli. Izmedu 1991. i 1992. clanovi te kriminalne organizacije dio su novca ulagali u kupovinu nekretnina i poslovnih prostora u Istri, na prostoru izmedu Novigrada i Umaga.


Podijeli: Facebook Twiter