Mangrooveovi vedri ljetni tonovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prvom ovoljetnom koncertu u sklopu Jazzbine na Portarati pod pulskim vedrim nebom nastupili su zagrebacki Mangroove proširivši trgom jednako vedre tonove. Doduše, reakcija je publike bila dosta mlaka, ali ipak dovoljna da ih finišu dovuce ovu vrlo raspoloženu i simpaticnu petorku na bis u kojem su odsvirali tri i nešto desetljeca stari soul klasik "Just The Way You Are".

Mangrooveu je ovo prvenstveno bila prilika da predstave svoj prvi album, sa kojeg su izveli sve pjesme, ukljucujuci svoja tri singla, a zapoceli su naslovnom "Svijet za nas". Ne, nije obrada od Laufera, vec autorska stvar, srednjeg tempa, jazz i pop atmosfere te funky ritmova. Tako zvuci vecina njihovih skladbi s tim što su funku i jazzu ovi decki i jedna cura pridružili suvremene elektronske zvukove.

Kad vec govorimo o tome, možda ce nekoga iznenaditi njihove obrade jer posebice originalno zvuci prigodna "Summertime" u kojoj je instrumentalna podloga brza, s jako izraženom elektronskom podlogom te brzim ritmovima konga po kojima lupa Nikola Dupor. Vokal Željke Veverec je pak, u ovom slucaju, blueserski spor, u stilu originala.

Dakle, brza instrumentalna podloga i spori vokal i to zvuci sasvim dobro. Osim Veverec i Dupora, ovu pomalo neobicnu kombinaciju, barem kada se o instrumentima radi, cine još trubac Andrej Jakuš, klavijaturist Toni Starešinic i covjek zadužen za miksanje svih neobicnih zvukova Janko Lasic. Tako se elektronika i klasicni jazz srecu u glazbi Mangroovea, a to uopce ne zvuci kao sudar dvaju razlicitih glazbenih pravaca vec se oni bez problema nadopunjuju.


Podijeli: Facebook Twiter