Manevar za dizanje rejtinga HDZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Na što je spao HDZ, kao da ga Boljkovac može spasiti! Ovo je manevar kojim si HDZ želi podignuti rejting", komentirao je potpredsjednik i saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin na  konferenciji za novinare u srijedu hapšenje Josipa Boljkovca.

- Ne mogu vjerovati da se Tudman okruživao partizanskim ratnim zlocincima koji su mu pomagali u stvaranju hrvatske države. Ne mogu vjerovati da je Tudman mjesto šefa policije, odnosno ministra MUP-a, povjerio komunistickom ratnom zlocincu, a uopce ne vjerujem da sadašnji clanovi HDZ-a, koji su 90-ih mirno stajali pred ministrom Boljkovcem, nisu ni glasa pustili o njegovoj "partizanskoj prošlosti" (a sve su znali), rekao je Kajin.

Jasno, i na strani Titovog NOB-a bilo je zlocina, pa i onih najtežih, ratnih, i za sudbinu bilo kojeg od tih zlocinaca koji trebaju odgovarati nitko nece suzu pustiti. No, da se neki zlocinac iz tih vremena mogao "prošuljati" medu najzaslužnije za stvaranje hrvatske države, u to ne vjerujem, kazao je Kajin, koji "želi vjerovati" da ce pravosude ovaj slucaj odbaciti.

Bilo bi sjajno da ljevica vlada


Potpredsjednik IDS-a komentirao je ankete po kojima Kukuriku koalicija dobiva 90 mandata. - Ne treba pretjerivati, ali bilo bi sjajno jer bi to bila prilika da ljevica vlada, Hrvatska bi se mogla reformirati iz temelja, omogucile bi se stvarne ustavne i gospodarske reforme. No, nova bi vlada zbog velicine pobjede bila odgovornija od bilo koje do sada.

Ocijenivši predstojece izbore povijesnima, poput onih iz 1990., Kajin je pozvao sve da sudjeluju u promjenama, pa i one koji su vjerovali HDZ-u i koji se od te stranke odmicu. Ponovio je da oni koji su uz Sanadera i Kosor bili sukreatori politike HDZ-a moraju otici.

Banke izvukle 1,3 milijarde eura


U posljednjih mjesec i pol strane su banke preko filijala u Hrvatskoj iz države izvukle 1,3 milijarde eura, kazao je Kajin, navodeci da je taj podatak preuzeo iz intervjua s predsjednikom saborskog Odbora za gospodarstvo objavljenim protekle subote u Vecernjem listu. Izvlacenje tog novca najozbiljnija je prijetnja likvidnosti hrvatske države koja iduce godine treba vratiti 17,2 milijarde eura (država, tvrtke, banke...), ali treba osigurati još toliko za uvoz. Banke su sanirane s više od 15 milijardi dolara, a prodane za milijardu dolara. Možda zbog toga nismo imali stecajeve i bankarsku nesigurnost kao do 2000. godine, ali prodajom saniranih banaka hrvatske su vlasti prenijele financijski suverenitet na Italiju, Austriju, Francusku i Madarsku, smatra Kajin. (Mirjana VERMEZOVIC IVANOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter