Maneštre uz Maju Šuput i Dražena Zečića

S prošlogodišnje Vidove (D. ŠIŠOVIĆ)
S prošlogodišnje Vidove (D. ŠIŠOVIĆ)

Općina Gračišće kao Dan općine slavi blagdan Sv. Vida, ali proslavu organizira vikend nakon blagdana, rekao je na konferenciji za novinare Ivan Mijandrušić, načelnik Općine Gračišće. Iako je blagdan Sv. Vida 15. lipnja, proslava Dana općine Gračišće početi idućeg petka, 19. u 18 sati svečanom sjednicom Općinskog vijeća, nakon koje će polaznici vrtića i učenici osnovne škole održati prigodan program.

Na sjednici će se uručiti godišnje nagrade i priznanja Općine Gračišće, a dobit će ih OPG Kukuć Suzana; Marketi "Radojka"; Obrt za tiskarske usluge Škrlj graphic - Trade i Ministarstvo kulture RH. U subotu, 20. na gračaškom će se Placu održati 13. festival istarskih maneštri, kuhat će ih deset ekipa, a svaka ekipa svoju vrstu manaštre.

Gosti će tako moći kušati pikantnu maneštru s povrćem prozvanu Vještica Mara, koju će kuhati ekipa Istra inspirit; Folklorno društvo Pazin kuhat će starinsku maneštru z tajadelami; TZ Čavle pripremit će maneštru z repun i fažolon, a maneštru z koromačen kuhar će Konoba Marino. Hotel Lovac ponudit će maneštru z trukinjon; Agroturizam Dol maneštru z ripon, a Gracisćanke mineštrone z povrćen.

Jotu će kuhati članovi Župnog zbora Sv. Vida, a Bistro Pod lipom maneštru za jačminon. Gosti iz slovenskog Mokronoga kuhat će mokronošku maneštru. Maneštre će se, po tradiciji, kuhati pet sati, a degustacija će početi u 18 sati. U međuvremenu dok se manaštre kuhaju posjetitelji će imati prigode pogledati natjecanja u malom nogometu i boćanju.

- Na malonogometnom turniru nastupit će 20, a na boćarskom turniru osam ekipa, dodao je Mijandrušić, te najavio za  nedjelju, 21. završno natjecanje u malom nogometu i boćanju; u 19 sati započinje tradicionalna Trka z tovari, a prije toga u 15 sati starta biciklijada. U večernjem dijelu programa nastupit će Maja Šuput i Dražen Zečić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter