Maneštre nestalo za sat vremena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osmi po redu Festival maneštre, održan ove nedjelje na fažanskoj rivi, predstavio je kraljicu istarske kuhinje u njenom najboljem izdanju.

Fažanski i valbandonski ugostitelji, ali i umirovljenice doista su se iskazali u pripremi velikih kolicina "istarske maneštre", maneštre s farom, trukinjom, pršutom, slancem, a pripremali su i paštu-fažol, jotu te maneštru s koromacem koja je, uz maneštru s trukinjom i pršutom, prva nestala s menija.

Na 20 kuna vrijedan bon za jednu velikodušnu porciju maneštre po izboru cekalo se u redu najmanje deset minuta, a vec nakon pola sata nije bilo nijednog slobodnog mjesta za stolovima. Turistima je bilo jako zanimljivo probati maneštru koja im je opisana na brojnim jezicima. Tako su nam mladi Englezi priznali da nikad ništa slicno nisu kušali, te da im je maneštra fantasticna i okrepljujuca.

Na drugom kraju rive posjetitelji su mogli razgledati etno-izložbu o negdašnjim ognjištima na kojima su još naše bake spravljale iste takve maneštre i druga istarska jela, te vidjeti prelje i vezilje na djelu. Uz njih svoje su stare zanate predstavili i loncar te kovac, a na trgu se našla i ponuda istarskih proizvoda poput meda, lavande, maslinovog ulja, ovcjeg sira, skute, pršuta i drugih.


Podijeli: Facebook Twiter