Maneštre fažanskih i valbandonskih ugostitelja i degustacija proizvoda istarskih proizvodaca u nedjelju su na Feštu od kužine na fažanskoj rivi privukli mnoge turiste.
U sklopu ove manifestacije jucer se po osmi put održao Festival maneštre na kojem su tamošnji ugostitelji pripremili šest vrsta maneštra, a posjetitelji su ih mogli degustirati za 20 kuna. Valbandonska konoba Vala pripremila je istrijansku maneštru i maneštru od kukuruza, restoran Plavi skuhao je maneštru od koromaca, konoba Feral napravila je maneštru od kukuruza i fara, konoba Riva pripremila je paštu-fažol, a restoran Šurida skuhao je maneštru od jecma. Brojni su ih posjetitelji htjeli kušati, pa se oko štandova stvorila velika gužva.
Na Piazzi Grande otvorena je izložba tradicionalne istarske kuhinje i prezentirani stari zanati; keramicari, loncari, pralje i vezilje, koji su svakako pobudili veliki interes kod turista. Uz etno izložbu "Od žita do kruha", fažanske su penzionerke prikazale kako se mijesi kruh, prave fuži i pljukanci te ostala istarska tjestenina, a KUD iz Svetvincenta plesao je balun.
Na trgu ispred crkve sv. Kuzme i Damjana posjetitelji su imali priliku kušati proizvode istarskih proizvodaca, poput meda, sira i skute, pršuta, istarske rakije, tartufa, vina, lavande, smokvenjaka i marmelade od smokava. U glazbenom programu ispred crkve nastupio je bend Fiesta, a na rivi je posjetitelje zabavljao duo Magnolija.