Maneštre jednostavno planule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Irma Šuran, Morena Brajkovic i Neda Jeromela nisu odvažne samo u politici, kao clanice vijeca opcine Gracišce, vec su vrlo vješte i s kuhacom u ruci, tomu su se osvjedocili posjetitelji Festivala istarskih maneštri, održanom u sklopu Vidove, Dana opcine Gracišce.

Njima je povjerenstvo u sastavu Drago Orlic, Mladen Dušman, Pino Kuhar, Stanislav Poropat i Ivan Mijandrušic za maneštru z povrcem dodijelilo prvo mjesto. Drugo je mjesto osvojila maneštra z jacmikon koju su pripremile Poljanke Davorka Lanca, Marija Cus i Ljubica Lanca iz Šimuncici, a mladi kuhar, ucenik Strukovne škole Eugena Kumicica iz Rovinja Nikola Maric sa svojom je maneštrom z slancem osvojio trece mjesto. Posjetitelji su bili malo drugacijeg mišljenja, oni su najboljom ocijenili maneštru z koromacon koju je pripremio Vlado Hrvatin, kuhar pazinskog restorana Vinja.



Buduci da je ovo festival, razumljivo je da netko mora i pobijediti. Dakako da priznanje uvijek veseli, ali uz pismena priznanja povjerenstva veliko je priznanje svim kuharima cinjenica da je za oko pola sata podijeljeno 2.536 obroka. Sve su ponudene maneštre jednostavno planule, a potražnja za kušanjem bila je tolika da svi zainteresirani nisu ni uspjeli kušati željena jela. Unatoc kiši i odgodi festivala ljubitelji maneštri, bolje receno prijatelji Gracišca, nahrupili su u grad jer znaju da svaki dogadaj u Gracišcu predstavlja užitak.

Odaziv je zacijelo zatekao organizatore, ali je zato potvrdio cinjenicu da ljudi, bez obzira na vremenske prilike, i to ne samo iz raznih krajeva Istre, vec i drugih dijelova Hrvatske vole doci u Gracišce.



A oni sretnije ili spretnije ruke mogli su, uz nagradene maneštre, uživati u slasnim zalogajima maneštre z bobici konobe Marino iz Gracišca, posnoj maneštri bistroa Pod lipon iz Pazina, maneštrom od povrca Ane Ugarkovic, gastronomske strucnjakinje i zvijezde hrvatskog kulinarstva, istarskoj joti restorana Rožman iz slovenskog Gracišca, maneštri z pašton Luke Marica iz rovinjske Strukovne škole Eugena Kumicica te joti z ripon pazinskog hotela Lovac.


Podijeli: Facebook Twiter