Maneštra Tijesne zemlje najbolja i najukusnija

Pobjednička Tijesna zemlja
Pobjednička Tijesna zemlja

Manifestacija Rakljanski lonac, uobičajeno, i ovog je petka okupila mnogobrojnu publiku, što domaćih, što inozemnih gostiju. Na pet ložišta u deset originalnih rakljanskih lonaca, pet je ekipa kuhalo pet različitih maneštri. Najbolju maneštru ove godine pripremili su domaćini. Pobjedničku peteročlanu ekipu Tijesna zemlja, zanimljivo, činili su predstavnici obitelji koje je Mate Balota opisivao u istoimenom romanu - obitelji Martinčić, Catela, Valić i Percan. Kuhali su maneštru od fara i pokazali značajno umijeće.

Ocijenio je to tročlani žiri kojem je predsjedavala Ana Catela-Mikulina, '90-godišnjakinja, najstarija lončarica u Raklju. Ostali članovi žirija bili su: Klaudio Knapić, organizator manifestacije, te Ivan Bubić, dugogodišnji ugostitelj iz Labina.

Vatrogaskinje, učiteljice, boćari…

Drugoplasirana je ekipa DVD-a općine Marčana. Kuhali su maneštru od slanca, a ekipu su činile četiri mlade vatrogaskinje i njihov kolega: Dajana Načinović, Katja Gortan, Tea Dobran i Mara Valić te Cvitko Brgić. Treće mjesto osvojila je povrtna maneštra ekipe iz Osnovne škole Vladimira Nazora iz Krnice, u kojoj su bile učiteljice: Nataša Jalšovec-Teković, Marija Škabić, Helena Dabo, Gordana Antunović i Martina Valić. Iako im je ovo svima bio prvi susret s rakljanskim loncem, a nekima i s kuhanjem maneštre, učiteljice su pokazale da su ne samo vrsne pedagoginje, nego i majstorice kuhanja.

Rakljani ne samo da su odnijeli prvo mjesto, nego su bili zastupljeni i u druge dvije pobjedničke ekipe. Ništa manje ukusne maneštre nisu bile ni one ekipe Boćarskog kluba iz Raklja, te posebno živahne ekipe Miracolo, koja je skuhala klasičnu maneštru pašta-fažol, dok su se boćari odlučili za maneštru od koromača. Žiri je imao zahtjevan zadatak jer su se maneštre razlikovale tek u nijansama. Da su tako dobre, potvrdili su i posjetitelji manifestacije koji su se njima okrijepili nakon proglašenja pobjednika.

Lonci, žene, lonci, miru za miru na viru

Sve ekipe su kuhale u dva lonca pa je bilo dovoljno za sve. Fešta je nastavljena uz nastup Serđa Valića i grupe Magnolija.

Manifestacija je održana na Bolovanu, polivalentnom igralištu, na ljetnoj pozornici koja je izgrađena na istom mjestu gdje su se dugi niz godina održavali Susreti na Dragom kamenu, tako da se svi kulturni događaji u Raklju uvijek vraćaju liku i djelu najvećeg Rakljanca - Mije Mirkovića, ili Mate Balote.

- Rakljanski su lonci ponovno izašli iz naših konoba, s naših škancija, te su nakon 50, možda i više godina, ponovno upotrijebljeni. Kako je Balota u svojim stihovima opisao: Lonci, žene, lonci / miru za miru na viru. Naime, nekad su Rakljanke po selima išle prodavati svoje glinene lonce, koje su mjesecima proizvodile, a kupci su im zauzvrat davali svoje proizvode, uglavnom pšenicu, kukuruz, brašno, i to onoliko koliko bi stalo u lonac. Lonac je bio mjera, pojašnjava nam Klaudio Knapić, organizator manifestacije koja traje već sedmu godinu zaredom, a održava se u sklopu Rakljanskog kulturnog ljeta, koji su ove godine sufinancirali Grad Zagreb, Turistička zajednica i DVD općine Marčana te KUD "Mate Balota" iz Raklja. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter