Maneštra je kraljica, a i palacinke su za pet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turisticka zajednica Fažane, tamošnji ugostitelji i sami mještani pokazali su u nedjelju navecer još jednom kako se zajednickim snagama i dobrom voljom može realizirati nepogrešivo dobra manifestacija i privuci veliki broj posjetitelja. Deseta Fešta od kužine bila je razlog što se fažanskom rivom jedva moglo prolaziti, a pronaci slobodno mjesto u nekom od ugostiteljskih objekata na obali bila je nemoguca misija.

Vec od 20 sati na jednom od gatova stolovi i klupe spremno su cekali gladne posjetitelje koje su tabele na cetiri jezika informirale o vrstama maneštre koje su tu vecer mogli pojesti za 20 kuna po porciji. Ugostitelji Fažane i Valbandona te fažanske penzionerke pokazali su svoju umješnost u pravljenju raznih vrsta maneštri, od "istrijane", preko maneštre s kukuruzom, slancem ili koromacem, sve do jote, a redovi za kupnju porcije odabranog jela dva se sata nisu smanjivali.

Nažalost, problem je i ove godine bio gdje sjesti i jesti na miru, jer je ponudenih stolova bilo barem trostruko manje nego kupaca. No, turisti su se rado odazvali ovom bogatom gastro-pozivu i zadovoljno komentirali tradicionalno istarsko jelo.

Veliku pažnju privukao je posjetiteljima i prikaz kucanskih poslova na nacin na koji su obavljani nekad davno, prije izuma modernih aparata. Tako su mogli vidjeti kako su se izradivali glineni lonci, a na drugom kraju rive i kako se pralo i glacalo rublje po starinski. Taman kad se maneštra malo slegla i kad se vec razgledalo bogatstvo ove edukativne etno-ponude duž fažanske rive ili degustiralo nešto od bogate ponude istarskih proizvoda na trgu ispred crkve, došlo je vrijeme za desert.

Naime, ove je godine prvi put održano i natjecanje u pravljenju palacinki "Brže, više, slade" u kojem je svoje vještine odmjerilo šest ekipa. Oni su se natjecali u tri kategorije, u tome tko ce za pet minuta ispeci najviše palacinki, tko ce ih najslade napuniti i najljepše poslužiti te ono što je bilo posjetiteljima najatraktivnije - tko ce palacinku najbolje i najviše okrenuti u zraku.

Te se veceri odlucio za bombasticne smede palacinke sa sladoledom od cokolade, preljevom od šumskog voca i šlagom, no pobjedu su ipak odnijeli bracni par Valnea i Roberto Mihovilovic. Drugo su mjesto zauzele Ljiljana Šokcevic i Deana Posavac, a trece Luciana Debeljuh i Pierina Dellabernardina. Ovacije publike izazvao je pak Oleg Morovic, koji je cak dvaput odaslao palacinku visoko u zrak i ponovo ju bez problema uhvatio tavom. Nakon natjecanja palacinkama su pocastili publiku. (Napisala i snimila Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter