Mandžukić i Olić bacili Srbiju na koljena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska nogometna reprezentacija u kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Svjetsko prvenstvo pred 35.000 gledatelja na stadionu u Maksimiru svladala je Srbiju s 2:0 (2:0). Strijelci: 1:0 Mandžukić (23), 2:0 Olić (37).

Pet utakmica, četiri pobjede i remi. Večeras je hladnim Maksimirom zapuhao topli vjetar s Copacabane. Na pogon beskompromisnog Ivice Olića, asistenta za prvi i strijelca drugog gola, hrvatska je reprezentacija došla do tri značajna boda kojima je vizirala jedno od prva dva mjesta u kvalifikacijskoj skupini A.

Ujedno je i otvorila nepremostivu provaliju izabranicima Siniše Mihajlovića u nastojanjima da se priključe borbi za vrh. Dugo priželjkivana pobjeda za onaj neočekivani posrtaj iz 1999. godine konačno je stigla, na istome mjestu.

Ne samo da su hrvatski reprezentativci pobijedili, već su do toga došli "hladnih glava i vrućih srca", fokusirani isključivo na zbivanja na travnjaku. Bilo je na kraju i malo panike u obrani, ali slavlje se već pripremalo.

Najavljivao je izbornik Igor Štimac punu ofenzivu već od prve sekunde "utakmice desetljeća" i to je "podebljao" izborom igrača. Kad se u veznoj liniji istovremeno nađu Kranjčar, Kovačić, Modrić i Rakitić, sve je jasno. Plemeniti vezisti okrenuti prvenstveno suparničkom golu nudili su napadačke ambicije u neograničenim količinama.

Zajahao je Štimac na valu optimizma s tribina u pripremi utakmice, odlučio se za devizu "napad je najbolja obrana". Beskompromisan je bio kao stoper, kao kandidat za predsjednika HNS-a, a takav je i kao izbornik. Pokušao je i Mihajlović zaigrati na rizik gurnuvši u vatru nedovoljno oporavljenog napadača Šćepovića i već u 9. minuti morao ga je zamijeniti Đorđevićem.

Na travnjaku u prvih 15 minuta nije bilo silovitog napada Hrvatske, dvostruki srpski bedem na sredini polako je, ali strpljivo guran prema Brkiću, a prvi aplauz dobio je Mandžukić kad je nadskočio Brkića i zatresao mrežu. Nažalost, bio je u zaleđu.

Sljedeći aplauz izborio je Rakitić za "tunel", ali sve je to bilo daleko od suparničkog gola. Srbi su pak svoju priliku čekali iz kontri, ali su se isto tako odbijali povući pred Brkića. Čekao se pravi potez koji će prelomiti susret. Stigao je u 23. minuti.

Mandžukić - Rakitić - Olić - Mandžukić za skok na tribinama - 1:0! Prva prava akcija "kockastih" rezultirala je željenim ishodom, loptom u mreži Brkića. Kao rezultat toga temperatura se povećala za barem deset stupnjeva. Četrnaest minuta kasnije skočio je ponovno Olić u naručje Bokšiću, a na semaforu je svijetlilo 2:0. Ne kaže se uzalud da su Srnini "slobodnjaci" pola gola, trebao je samo netko biti na pravom mjestu. A napadač iz Davora znao je gdje mu je mjesto.

Prije 14 godina Mihajlovićevi su "slobodnjaci" zaustavili pohod "vatrenih" prema Euru, sad "slobodnjak" Srne usmjerava "kockaste" prema Brazilu.

Pokušali su gosti na otvaranju drugog dijela smanjiti prednost Hrvatske, no sreća je bila na strani "kockastih". Sreća prati hrabre. Ako je u prvih 45 minuta bilo manje ljepote u igri, "kockasti" su je u slapovima spuštali na travnjak u nastavku. Modrić, Kranjčar i Rakitić demonstrirali su svu svoju nadmoć, a probudio se i Kovačić.

Previše za suparnika, i prava je šteta što solo akcija Rakitića u 61. minuti nije zaključena i trećim pogotkom. Nakon toga Hrvatska se primirila, prepustila suparniku da vodi igru čekajući novu priliku da poentira.

Jasno, to se baš i nije svidjelo navijačima, pa su stigli i prvi zvižduci. Navijači su tražili juriše, ali "kockasti" su previše iskusni da bi u toj situaciji bezglavo jurnuli prema Brkiću. Doduše, nije se trebalo niti dovesti u situaciju da Pletikosa spašava svoju mrežu pred Đuričićem i Đorđevićem, ali jedan od trojice slavljenika sjajno je reagirao i spriječio probleme u završnici.

Reagirao je odmah i Štimac, učvrstio zadnji bedem s Vukojevićem i Lovrenom čekajući posljednji zvižduk suca Cakira. Isti je dočekan "standing ovationom" 35 tisuća gledatelja. Toliko priželjkivana tri boda su u džepu.

Hrvatska je s nova tri boda preuzela prvo mjesto u skupini A s 13 bodova, tri manje uz utakmicu manje ima Belgija, dok je Srbija treća s četiri boda. Iduću utakmicu Hrvatska igra u utorak u Walesu.

HRVATSKA: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Šimunić, Strinić (Lovren, 82) - Rakitić, Modrić, Kovačić, Kranjčar (Vida, 63) - Olić (Vukojević, 83), Mandžukić

SRBIJA: Brkić - Ivanović, Nastasić, Subotić, Kolarov - Ignjovski (Petrović, 75), Radovanović, Tošić, Đuričić, Stevanović (Tadić, 57) - Šćepović (Đorđević, 9)

Mandžukić: Nadam se da smo barem na jedan dan učinili Hrvatsku sretnom

- Nadam se da smo barem na ovaj jedan dan učinili Hrvatsku sretnom, kazao je nakon pobjede hrvatske reprezentacije nad Srbijom (2:0) u Zagrebu strijelac prvog zgoditka Mario Mandžukić. "Na terenu smo pokazali ono što smo najavljivali, ovo je fantastična pobjeda koja će mi zauvijek ostati u pamćenju. Bilo je puno emocija uoči utakmice i to nas je malo iscrpilo", kazao je Mandžukić, dok je drugi junak, strijelac drugog zgoditka i asistent kod prvoga Ivica Olić kazao da je napravljen ključan korak prema Brazilu.

"Ovo je pobjeda svih nas, igrača, navijača i cijele Hrvatske. Čekali smo njihovu pogrešku, oni su govorili da im je obrana najjača, a mi smo znali i pokazali da nije tako. Možemo se pripremati za preostale utakmice", kazao je Olić.

"Ova pobjeda znači nam puno, smirivali smo uoči utakmice tenzije, nismo davali nikakve izjave jer smo pokazali svoje na terenu. Kovačić je budućnost hrvatskog nogometa", kazao je kapetan Darijo Srna.

Mladi Mateo Kovačić neočekivano je dobio priliku zaigrati u prvom sastavu.

"Dobro sam podnio pritisak zahvaljujući suigračima, igrali smo zbilja srcem. Tek danas sam saznao da ću igrati, izbornik je to odlučio sinoć. Srbi su igrali čvrsto, teren nije bio idealan, ali smo dali sve od sebe i pobijedili", kazao je Kovačić.

Štimac: Večeras je Srbija pala na leđa

- Na pola puta smo prema Svjetskom prvenstvu i Brazilu, a ja sam već zaboravio ovu utakmicu jer za četiri dana moramo pobijediti Wales, rekao je nakon pobjede Hrvatske nad Srbijom u Zagrebu izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Igor Štimac.

"Srbija je izuzetno težak protivnik, ali je protivnik koji je u stvaranju i oni će vjerojatno ubrzo doći na razinu koju bi željeli. Iako su Srbi hvalili svoju obranu, mi smo pokazali da imamo napad koji može zabiti svakome. Bili smo jako strpljivi. Večeras je Srbija pala na leđa i ovo je pobjeda koja će biti upisana u povijest. Neka svi znaju da u Hrvatskoj svakome možete spremiti 'pakao'", kazao je Štimac, koji je priznao da je u zadnji trenutak odlučio staviti u momčad mladog Matea Kovačića.

"Prelomio sam tek sinoć o ulasku Kovačića jer moramo misliti na budućnost, a ja imam dužnost ostaviti onima koji će doći iza mene istu ili bolju reprezentaciju", kazao je Štimac.

"Ujutro već imamo regeneracijski trening, a igrači će potom imati slobodno do nedjelje, kada je prvi trening i počinje priprema za Wales", zaključio je Štimac, koji se osvrnuo i zvižduke srpskim igračima. "Volio bih da nije bilo ono malo vrijeđanja večeras."

Mihajlović: Izgubili smo od iskusnije i bolje ekipe

- Izgubili smo od iskusnije i bolje ekipe u ovom trenutku. Platili smo danak neiskustvu jer smo sa strahom ušli u utakmicu, rekao je nakon poraza protiv Hrvatske u Zagrebu izbornik reprezentacije Srbije Siniša Mihajlović.

"Primili smo dva jeftina zgoditka. U drugom poluvremenu smo odigrali puno bolje, imali smo nekoliko šansi, pa je sve moglo biti drugačije. Pletikosa je u nekoliko situacija branio dobro pa mi nismo iskoristili svoje šanse. Kao i protiv Belgije, igrali smo dobro jedno poluvrijeme. Moramo analizirati ovaj meč i spremiti se za utakmicu sa Škotskom za četiri dana", kazao je Mihajlović.

Kapetan srpske reprezentacije Branislav Ivanović rekao je da je njegovoj ekipi nedostajalo odlučnosti.

"Ovo je bila izuzetno teška utakmica, koja je dosta značila za našu mladu generaciju igrača. Nisu Hrvati stvorili puno prilika, ali mi smo svojim pogreškama dopustili da nam zabiju dva gola. Bili smo dekoncentrirani", kazao je Ivanović.

Privedeno ukupno 65 osoba

Zagrebačka policija izvijestila je da je uoči i nakon kvalifikacijske nogometne utakmice između reprezentacija Hrvatske i Srbije dosad privedeno ukupno 65 osoba, uglavnom zbog pirotehničkih sredstava, alkoholiziranosti i krivotvorenja ulaznica. (Hina)

Maksimir već sat i pol prije utakmice pucao po šavovima

Sat i pol prije kvalifikacijske utakmice za SP 2014 u Zagrebu između Hrvatske i Srbije stadion u Maksimiru je gotovo pun jer je većina navijača poslušala savjet organizatora da zbog gužvi u gradu i oko stadiona ranije dođu na stadion.

Vrata maksimirskog stadiona bila su otvorena već u 15 sati. Duž sve četiri maksimirske tribine izvješeni su transparenti podrške hrvatskoj reprezentaciji iz svih hrvatskih gradova, kao i gradova iz susjedne BiH. Za utakmicu između Hrvatske i Srbije akreditirano je 158 novinara pisanih medija i radija. Pored najbrojnijih novinara iz Hrvatske akreditacije su zatražili i dobili 51 novinar iz Srbije, te 25 novinara najuglednijih novinskih kuća među kojima su NY Times, Independent, Times, La Gazzettu Dello Sport, L'EQUIPE i mnoge druge.Akreditirana su i 64 fotografa, kao i 28 televizija s tim da HRT ima prava prijenosa u Hrvatskoj, a Prva TV u Srbiji.

Već od ranih popodnevnih sati oni hrvatski navijači koji nisu uspjeli kupiti ulaznicu za utakmicu okupili su se na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića, gdje se utakmica pratila putem velikog video-zida. Na Trgu bana Jelačića i Cvjetnom trgu bile su raspoređene i jake policijske snage. Središte grada nadlijetao je i helikopter MUP-a. (Roberto CAR, Hina, snimili G. MEHKEK, T. DUBRAVEC, A. ČIZMIĆ, R. GORŠIĆ/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter