Mandeli nešto bolje, kći medije nazvala lešinarima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zdravstveno stanje bivšeg južnoafričkog predsjednika Neslona Mandele nešto je bolje, iako je i dalje kritično, a njegova najstarija kći Makaziwe nazvala je strane medije "lešinarima" jer krše privatnost teško bolesne ikone borbe protiv aparthejda i njegove obitelji.

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma izvijestio je ujutro novinare da je preko noći Mandela zapao u kritično stanje, a neki su američki mediji javili da je priključen na aparate za održavanje na životu. Tijekom dana zdravstveno mu se stanje popravilo, iako je i dalje u kritičnom stanju.

"Neću vas lagati, ne izgleda dobro. Ali još uvijek je tu. Kada razgovaramo s njim, reagira, pokušava otvoriti oči. Možda se gasi, ali je još uvijek s nama", kazala je Makaziwe za južnoafričku državnu televiziju nakon posjeta ocu u bolnici u Pretoriji.

Ljutito je kritizirala "loš ukus" stranih medija koje optužuje za kršenje Mandeline i privatnosti njegove obitelji.

"Ima neka vrsta rasističkog elementa u stranim medijima, u načinu na koji prelaze granice", kazala je, pošto je prethodno projurila kroz gomilu reportera i kamermana ispred bolnice.

"Oni su kao lešinari, lešinari koji čekaju da se lav makne od plijena kako bi dokrajčili lešinu. Tako se mi osjećamo kao obitelj", kazala je Makaziwe.

Masovan medijski interes Mandelina je kći usporedila s praćenjem agonije bivše britanske premijerke Margaret Thathcer u travnju. "Ne smeta nas interes, ali ovo je prešlo granice. Kada je Margaret Thathcer ležala bolesna u bolnici, nisam vidjela toliko medijsko mahnitanje oko nje", rekla je.

Glasnogovornik južnoafričkog predsjednika Mac Maharaj ranije je odbio komentirati navode američkih medija da je Mandela na aparatima za održavanje na životu. Rekao je samo da je to pitanje povjerljiva odnosa pacijenta i njegovih liječnika. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter