Mandarini rekordnog uroda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Raskošna stabla mandarina, s urodom kakav se ne vida cesto, pokazali su nam supružnici Miranda i Nando Muškovic u dvorištu obiteljske kuce u tarskom naselju Frata. Na sedam stabala sigurno se, kažu, nakrcalo više od 150 kilograma povecih i zdravih plodova.

Buduci da im nasad cine dvije sorte, neki mandarini su još zeleni, a drugi vec sada odlicni za jelo. Ipak, za pravi gušt treba pricekati kraj studenoga.

- Tada su slatki i mirisni, najbolji za berbu. Od njih zamiriši citava kuca, i ne mogu se usporediti s onima koje kupite u trgovini, veli Nando Muškovic.

Ove vocke naizgled imaju sasvim obicnu povijest - kao mlade sadnice kupljene su prije desetak godina u mjesnoj agrariji i zasadene bez velikih pretenzija. Svaka je koštala 15 kuna te ih je naša domacica donijela kuci tek toliko da vidi što ce od njih biti. Radati su pocele trece godine, a ove jeseni imaju rekordni urod. Odavno su nadmašile sva ocekivanja.

U cemu je tajna? Prije svega, u suncu koje ih obasjava od ranog jutra, dok su istovremeno lijepo zaklonjene od hladnoce. Traže puno vode, zatim i domaceg stajskog gnojiva, a treba ih i rezati da unutrašnjost krošnje dobije zraka i sunca, otkrivaju nam supružnici.

Premda su oboje u mirovini, Muškovici ne miruju mnogo. Uz ostalo, puno pažnje posvecuju okucnici punoj zelenila, a zaokupljaju ih i drugi poslovi.

- On ode u polje, a ja se bavim kucanstvom i mandarinima, koji su mi velika ljubav. Jedva dopuštam da ih bilo tko dira, smije se šjora Miranda. Kasnije su zasadili i narancu, i grejp, i limun. Takoder im uspijevaju, no jezgra njihove oaze agruma ipak su velicanstveni mandarini, koji komotno mogu konkurirati i onim najboljima iz doline Neretve.


Podijeli: Facebook Twiter