Mandarine pretvaraju jelo u deliciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sok od mandarina sadrži mnogo kalija, kalcija, magnezija, fosfora, željeza, cinka i bakra, uz obilje antioksidativnih fitokemikalija, koje sprecavaju nastanak raka.

Mandarina je prema sastavu vrlo slicna naranci, a agrumi opcenito imaju malu energetsku vrijednost - 100 g mandarina ima samo 34 kcal. Svježe iscijeden sok od mandarina odlican je izbor za pocetak dana. Oguljenim mandarinama i narancama uklonite koštice i s pola limuna iscijedite u sokovniku te dodajte grancicu svježe metvice.

Mandarine se izvrsno slažu s jabukama, kruškama i orašastim plodovima (posebice bademima i orasima). Umak od mandarine možete poslužiti uz divljac i jela od tjestenine. Egzoticne salate, koje obiluju raznovrsnim povrcem, bijelim mesom i tjesteninom, odlicne su s mandarinama, koje jelima daju svježinu.



Svinjski kotleti u umaku
od mandarina i badema
Sastojci:
2 svinjska kotleta, žlica ulja, 120 g mandarina, sol, papar, 2 žlice šerija, žlica badema
Priprema:
U vrucem ulju zapržite kotlete po minutu sa svake strane. Smanjite plamen te pržite još 3-4 minute na svakoj strani. Posolite i popaprite kotlete te ih stavite na toplo. Pecenju dodajte šeri te mandarine i sve kratko zagrijte. Bademe popržite bez ulja. Umak od mandarina prelijte preko kotleta te pospite bademima.


Podijeli: Facebook Twiter