Mandarinama sprijecite debljanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi vec znaju da jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuce, ali manje je poznato da to cine i mandarine. Ukusno voce sjajan je zaštitnik zdravlja.

Najnovije istraživanje pokazuje da mandarine štite od srcanih i moždanih udara, dijabetesa te debljanja. Posebno je zdrav nobiletin, pigment koji se nalazi u kori i ima deset puta jace djelovanje od nobiletina u drugim agrumima poput grejpa.

Znanstvenici s kanadskog sveucilišta Western Ontario hranili su dvije skupine miševa - jednu masnocama i jednostavnim šecerima, a drugu skupinu hranom koja je sadržala nobiletin. Prva skupina miševa postala je pretila, imali su visoki krvni tlak te niz ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Druga pak skupina normalno se debljala i nije uocen porast kolesterola, inzulina ili glukoze. "Ocito je da je nobiletin zaštitio miševe od pretilosti. I ne samo to, zaštitio ih je i od drugih tegoba koje rezultiraju srcanim ili moždanim udarom", pojasnio je dr. Murray Huff.

Iako je istraživanje provedeno na miševima, znanstvenici vjeruju da sastavnice mandarine imaju jednak ucinak i na ljude. To znaci da bi sada bilo dobro, uz jednu jabuku, dnevno konzumirati i jednu mandarinu.


Podijeli: Facebook Twiter