Man Ray u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nacionalna galerija portreta u Londonu organizirala je prvu veliku retrospektivu jednoga od najinovativnijih umjetnika 20. stoljeća Mana Raya na kojoj će kroz 150 fotografija iz brojnih svjetskih javnih i privatnih zbirki dati presjek revolucionarnih fotografskih tehnika kojima se koristio.

Man Ray veći je dio profesionalne karijere proveo u Parizu, gdje je svojim aktivnostima znatno pridonio dadaizmu i nadrealizmu. Kao jedna od najproduktivnijih i najmaštovitijih osoba koja je djelovala u prostoru između ta dva umjetnička pokreta Ray je stvorio brojna velika djela služeći se raznim medijima.

No, mada je sebe u prvome redu doživljavao kao slikara, zapravo se nikada nije mogao odlučiti kojem se od svojih brojnih talenata posvetiti - bavio se istovremeno kiparstvom, slikarstvom, fotografijom, filmom, književnošću, pa čak i arhitekturom.

Ipak, u svijetu je ostao najpoznatiji po svojoj avangardnoj fotografiji - bio je poznat modni fotograf i portretist.

Izložba "Man Ray: Portreti" u londonskoj Nacionalnoj galeriji portreta donosi od 7. veljače do 27. svibnja presjek njegovih slavnih fotografskih portreta, među kojima onih glumice Catherine Deneuve, slikara Pabla Picassa, te njegove muze i umjetničke suradnice, fotografkinje Lee Miller, mnogi od kojih će prvi put biti predstavljeni u Velikoj Britaniji.

Portreti su nastali u SAD-u i Parizu u razdoblju između 1916. i 1968. a, osim na središnji položaj koji je taj umjetnik zauzimao među vodećim umjetnicima dadaizma i nadrealizma, izložba ukazuje na revolucionarne metode kojima se koristio - postupka solarizacije te rane eksperimente s bojom. Fotografirao je svoje prijatelje, ljubavnice i suvremenike, od umjetničkog modela, pjevačice i glumice Kiki de Montparnasse i Lee Miller pa do Picassa i mnogih


Podijeli: Facebook Twiter