Mamnun Husein novi pakistanski predsjednik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poslovni čovjek Mamnun Husein postao je u utorak novi pakistanski predsjednik. Parlament ga je izabrao, kao što se i očekivalo, jer njegova stranka ima većinu u narodnoj skupštini, pa je tako Mamnun Husein zamijenio dosadašnjeg predsjednika Asifa Alija Zardarija na čelu te muslimanske zemlje od 180 milijuna stanovnika.

Husein je bio kandidat vladajuće pakistanske muslimanske lige (PML-N), a protivnik mu je bio Vadžihudin Ahmad iz stranke Tehrik e-Insafa (PTI). Glavna oporbena narodna stranka (PPP) bojkotirala je izbor u znak prosvjeda protiv promjene datuma izbora.

Pakistanski predsjednik nema velike ovlasti, a biraju ga zastupnici državnog i četiriju pokrajinskih parlamenata. Huseinov PML-N ima većinu i u parlamentu Pandžaba. Husein je nekadašnji guverner pokrajine Sinda, a smatraju ga bliskim premijeru Navazu Šarifu.

Državna je televizija objavila kako je u oba doma parlamenta dobio uvjerljivu većinu te kako očekuje i pobjedu u Pandžabu.

Lokalni mediji javljaju kako će vjerojatno imati više od 400 od ukupno 674 elektorska glasa.

Zardarijev petogodišnji mandat završava 8. rujna. On je zamijenio nekadašnjeg vojnog čelnika Perveza Mušarafa i 2010. je pristao na ustavne amandmane kojima je većina predsjedničkih ovlasti prenesena na premijera.

Glavno je Zardarijevo postignuće činjenica da je predsjedao prvom pakistanskom civilnom vladom koja je izdržala pun petogodišnji mandat. No njegova je vladavina obilježena i sukobima s vojskom i pravosuđem. Zardarijeva vlada nije mnogo učinila u borbi protiv rastućih gospodarskih problema, a zemlja je i dalje obilježena i talibanskim ustankom.

Kad je vrhovni sud odlučio pomaknuti izbore sa 6. kolovoza na 30. srpnja, pakistanska narodna stanka izbore je bojkotirala uz obrazloženje da nije imala dovoljno vremena za kampanju. Čelnici vladajuće stranke protivili su se prvome datumu jer koincidira s hodočašćem u Saudijsku Arabiju na kraju svetoga mjeseca Ramazana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter