Mamiću mjesec dana zatvora, jamčevina 14 mil. kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izvršnom predsjedniku Dinama Zdravku Mamiću u četvrtak je i u novoj istrazi zbog nezakonitosti na štetu nogometnog kluba Dinamo određen istražni zatvor iz kojega može izaći uz 14 milijuna kuna jamčevine.

Iako je prva informacija USKOK-ova tužitelja bila da je Mamiću određeno jamstvo od 15 milijuna kuna tužiteljstvo je ispravilo podatak navodeći da je riječ o 14 milijuna kuna. 

Istražni je zatvor, koji mogu zamijeniti jamčevinom, određen i Mamićevu sinu Mariju te dvojici osumnjičenih poduzetnika Sandru Stipančiću i Igoru Kroti. Sud je USKOK-ov zahtjev odbio jedino za čelnika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića zaključivši da za njega vrijedi jamčevina od milijun kuna koje je uplatio u srpnju nakon pokretanja prve istrage protiv Mamića zbog milijuna izvučenih iz Dinama.

Mario Mamić iz Remetinca može izaći nakon što uplati jamčevinu od pet milijuna kuna, Stipančić četiri milijuna, a Krota dva milijuna kuna. 

Zamjenik ravnatelja USKOK-a Tonči Petković najavio je žalbu na odluku sutkinje istrage Erne Dražančić. 

- Žalit ćemo se jer s obzirom na kriminalnu količinu koja se okrivljenicima stavlja na teret, ozbiljnost kaznenih djela i imovinsku korist koja je pribavljena i kojom je oštećen Dinamo smatramo da nikakva mjera opreza niti jamstvo ne može zamijeniti istražni zatvor, kazao je Petković nakon ročišta u četvrtak navečer.

Nakon određivanja nove Mamiću se vraća ranije uplaćena jamčevina

S obzirom na to da je Mamić već u srpnju položio jamčevinu od sedam milijuna kada je pušten da se brani sa slobode u prvoj istrazi pokrenutoj zbog izvlačenja novca iz Dinama taj će mu se iznos, po Petkovićevim riječima, vratiti.

Na pitanje što misli o određenim jamčevinama kazao je kako je poznat stav da "tko ima novca može van, tko nema ostaje unutra". No, dodao je da je tužiteljstvo uvjereno da ima dovoljno argumenata. 

- Mislimo da imamo jak slučaj, obrana misli da nemamo slučaj, valjda ćemo se naći negdje na sredini, kazao je Petković.

Vrbanovićev odvjetnik Mate Matić, koji je s obzirom na oslobađanje njegova klijenta zadovoljan odlukom suda, kazao je da Mamić dio jamčevine može namiriti nekretninama, a dio u novcu.

No, svi će se, kao i Vrbanović koji odmah odlazi na slobodu, morati pridržavati mjera opreza. Svim osumnjičenicima sud je tako zabranio uspostavljanje kontakta sa svjedocima, a Mariju Mamiću i Stipančiću i napuštanje boravišta. 

Otkriće poreznog USKOK-a

Nova USKOK-ova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa rezultat je nadzora koji je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.

Tzv. porezni USKOK navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario te dvojica uhićenih poduzetnika Krota i Stipančić.

Prema pisanju medija, imena te dvojice istarskih poduzetnika i ranije su se u nekoliko navrata spominjala u kontekstu malverzacija i pranja novca u inozemstvu preko off-shore tvrtki. Njihove su tvrtke navodno surađivale s ukrajinskom vladom dok je na njenom čelu bila Julija Timošenko, ali i vladom Republike Srpske Milorada Dodika.

Tužiteljstvo sumnja da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave Dinama, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje Vrbanovića, kao glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga. 

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem navodno dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja Dinama prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime Dinama potpisivali Mamić i Vrbanović. (Hina)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter