Mamić više nije izvršni predsjednik Dinama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zdravko Mamić više nije izvršni predsjednik Dinama, nego savjetnik u tom klubu, kazao je na konferenciji za novinare sazvanoj nakon što je Uskok u ponedjeljak objavio da je proširio istragu zbog izvlačenja novih 70 milijuna kuna iz Dinama.

Mamić je kazao da je takvu odluku donio kako bi Dinamo mogao nesmetano ići u budućnost.

"To činim iz razloga da bi Dinamo, u koji sam se zaklinjao, mogao ići u budućnost i da na čelu ne bude Zdravko Mamić, da to ne bi zloupotrebljavali", kazao je Mamić koji je na konferenciju, na kojoj novinari nisu mogli postavljati pitanja, došao u pratnji svojih odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanovića.

Kazao je i da je politika odlučila uništiti njega i Dinamo kojega je preuzeo kada su od njega svi digli ruke. Dodao je i da u redovnim poreznim nadzorima u Dinamu nikada nisu otkrivene nikakve nezakonitosti.

Uz bivšeg izvršnog predsjednika Dinama, novom Uskokovom istragom ponovno su obuhvaćeni njegov brat Zoran, sin Mario, bivši glavni direktor i član uprave Dinama Damir Vrbanović, dvoje poduzetnika Igor Krota i Sandro Stipančić. Jedini "novi osumnjičenik" koji se nije spominjao u ranijim istragama je menadžer Nikki Vuksan.

Kako se svi, osim Vuksana, uz jamčevine već brane sa slobode Uskok nije tražio istražni zatvor za osumnjičene.

Novo otkriće 'financijskog Uskoka'

I ova istraga pokrenuta je na temelju nalaza sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, a kao i u prethodnoj sumnja se da su se Mamić i ostali organizirali u zločinačko udruženje kako bi zlouporabama u gospodarskom poslovanju preko tvrtaka u inozemstvu izvukli novac od transfera igrača Dinama.

Sumnja se da je Zdravko Mamić s ostalima dogovarao fiktivne ugovore između Dinama i stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država, i to za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača. Inozemne tvrtke su potom ispostavljale račune za nepostojeće usluge, koje je Dinamo plaćao.

Izvršnog predsjednika Dinama tereti se i da je dogovorio ugovor kojima se samo određenim igračima utvrđuje pravo na isplatu 50 posto budućeg transfera, koji je u cijelosti trebao pripasti klubu, ali je neosnovano završio u inozemnim tvrtkama Uskok sumnja da su osumnjičeni iz Dinama izvukli najmanje 69,2 milijuna kuna.

Zdravka Mamića od ranije se tereti da je s bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernatom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza te da je preko off shore tvrtaka od 2004. iz Dinama izvukao preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter