Mamić novčano kažnjen jer je vrijeđao odvjetnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić kažnjen je danas s 10 tisuća kuna jer je usred ročišta na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu vrijeđao odvjetnika bivšeg igrača Dinama i hrvatskog reprezentativca Eduarda Da Silvu koji osporava zakonitost menadžerskog ugovora na temelju kojih Mamić od njega traži višemilijunski iznos.

Unatoč toj kazni, ali i ranijim upozorenjima, Mamić je nastavio vrijeđati odvjetnika Ivicu Crnića, nakon čega je sam napustio sudnicu.

Nogometašev odvjetnik najavio je da će tužiti Mamića zbog uvreda koje mu je uputio na ročištu u parnici u kojoj njegov klijent od suda traži da ništetnim proglasi ugovore koje je potpisao s Mamićem. Te ugovore kasnije je preuzeo Mamićev sin Mario Mamić i na temelju njih je blokirana svu Da Silvina imovina u Hrvatskoj.

Nogometaš, poznat po nadimku Dudu, sutkinji Jasenki Šojat ispričao je da je prvi ugovor 2001. potpisao na brzinu, u uredu javnog bilježnika u nedjelju i da ih nije uspio ni pročitati na miru. Tvrdi da od prvog ugovora nije dobio ništa, od Mamićeve agencije dobio je automobil od 12.000 eura te 400 eura mjesečno, kao i svi igrači. Svaka tri mjeseca dobivao je 5000 eura, no tvrdi da nije znao je li to novac Mamića ili kluba.

Od tri govora iz 2001., 2004. i 2007. nije imao nijedan primjerak, a 2008. su mu odvjetnici u Londonu, u koji je došao igrati za Arsenal, kazali da su ugovori protuzakoniti. Rekao je da je neistina da mu je Mamić kupio kuću, no potvrdio je da mu je platio svadbu, rekavši kako je to njegov dar.

Posvjedočio je da je morao dati 20 posto svih primanja pa je tako od 2005. godišnje zarađivao 120.000 eura, od čega je Mamiću davao 24.000.

Ispričao je da je dva dana nakon njegova odlaska u London Mamićev sin Mario s Arsenalom potpisao proviziju od 60.000 funti godišnje. Ustvrdio je kako Mamić nije vodio nikakvu dodatnu brigu oko njegove karijere te da ga je u Londonu ostavio samog.

Objasnio je da je podigao tužbu jer je Mamić pokrenuo ovršne postupke kojim su mu blokirani računi i imovina u iznosu od oko 5,5 milijuna kuna.

Nakon Da Silve na klupu za svjedoke sjeo je i Zdravko Mamić koji je ispričao da je 2000. čuo za talentiranog Da Silvu kojemu je, tvrdi, u Sloveniji platio operaciju. Posvjedočio je da tada nije imao menadžersku licencu, a ni Da Silva ugovor s Dinamom, no naknadno je osnovao agenciju za koju su radili liječnici i treneri koji su se brinuli o igračima. Tvrdi da je igračima plaćao stanove, 500 eura mjesečno, pelene, garderobe, aute, učenje stranih jezika i brinuo se o njihovoj prehrani.

Kazao je i da je Eduardu dao 300.000 eura za kuću i 200.000 eura da zatvori kredit u Hypo banci ali da za to nema potvrde.

Obračajući se bivšem "pulenu" kazao je da "krvari zbog ovoga" i da njegova ljubav prema njemu neće biti ugašena. "Ja ga amnestiram jer znam da iza toga ne stoji on nego njegova podsvijest u obliku njegove žene", rekao je. "Dođi u Dinamo, dajem ti milijun eura neto", pozvao je Da Silvu i ustvrdio da ga je od "napuštenog i bolesnog djeteta" doveo do tog da je zaradio 21 milijun eura.

Mamić je potom odvjetnika Crnića, koji je nekada bio predsjednik Vrhovnog suda, nazvao lažovom, spletkarošem, monstrumom i običnim mišem. Rekao mu je i da obmanjuje Da Silvu jer mu uzima novac, a ne može ga obraniti.

Mario Mamić je, pak, rekao da su nakon 2007., kada je preuzeo ugovor, nastavljena ulaganja u Da Silva na svakodnevnoj bazi i da je morao plaćati troškove putovanja i prezentacije igrača.

Crnić tvrdi da trajanje ugovora do kraja nogometne karijere Da Silve pokazuje robovlasnički odnos, da je ugovorena provizija lihvarska i da je ugovor sklopljen u uvjetima ovisnosti.

Rasprava se nastavlja 17. lipnja ispitivanjem javne bilježnice koja je ovjerila ugovore. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter