Mamić: Nisam vrijeđajući Jovanovića pozivao na mržnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić danas je na, početku suđenja na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu, porekao da je uvredama na račun ministra Željka Jovanovića i srpske manjine javno poticao na nasilje i mržnju.

Očitujući se o optužnici Mamić je kazao da se ne osjeća krivim za povredu Zakonu o suzbijanju diskriminacije, a optužbe je odbacio i u svojoj obrani.

Sljedeće ročište zakazano je za 28. studenoga kada će na prijedlog tužiteljstva biti ispitan ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji protiv Mamića vodi i privatnu tužbu zbog tih uvreda.

Sudac Općinskog kaznenog suda Rafael Krešić odbio je prijedlog obrane da se na suđenju ispita nekoliko svjedoka, među kojima je i predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak.

Mamić je, po svom već prepoznatljivom obrascu, prije suđenja vrijeđao fotoreportere u sudnici, a smirivala ga je njegova odvjetnica Jadranka Sloković.

Čelnik Dinama je optužen sredinom lipnja jer je gostujući u emisiji "Pozitivni petak" Soundset Plavog radija 15. ožujka, po tvrdnjama tužiteljstva, javno poticao na mržnju prema ministru Jovanoviću, istodobno iskazujući izrazitu netrpeljivost i potičući mržnju prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti. Za to kazneno djelo predviđena je zatvorska kazna do tri godine, no tužiteljstvo traži da ga se kazni s godinu dana, što bi zamijenio radom za opće dobro.

Zbog uvreda na račun ministra Jovanovića, za kojeg je uz ostalo rekao da je "hrvatomrzac", "uvreda za hrvatski mozak" i "Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu, osim što je malo dizao utege", Mamić je istog dana bio uhićen, a dan kasnije nakon cjelodnevnog ispitivanja pušten da se brani sa slobode.

Nekoliko dana nakon tog ispada, koji je naišao na široku osudu javnosti, Mamić se u beogradskom tabloidnom tisku ispričao svim Srbima koji su se osjetili povrijeđenim njegovim izjavama i optužbama na račun Jovanovića, istodobno ustvrdivši da ima više prijatelja u Srbiji nego "cijela hrvatska Vlada zajedno".

Osim što je postupak protiv Mamića pokrenulo odvjetništvo po službenoj dužnosti, Jovanović je protiv njega podnio i privatnu tužbu zbog diskriminacije jer, kako je tada rekao, kao građanin, liječnik i političar osjeća moralnu i društvenu obvezu suprotstaviti se svakoj diskriminaciji, koja je najveće zlo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter