Mamić na ispitivanju u USKOK-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić doveden je oko 17.30 sati na ispitivanje u sjedište USKOK-a u Gajevoj ulici.

S Mamićem je u specijalizirani odjel državnog odvjetništva za korupciju došla i njegova odvjetnica Jadranka Sloković koja kao ni ranije tijekom dana nije željela razgovarati s novinarima. "Vi znate više", poručila je kratko Sloković novinarima u Gajevoj. 
 
Prije USKOK-a Mamić, a kasnije i ostali osumnjičenici, dovedeni su na ispitivanje u Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) na zagrebačkim Oranicama čiji su službenici od jutra, nakon uhićenja najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa i ostale četvorice osumnjičenih, pretražili niz domova i službenih prostorija.

Mamić je u PNUSKOK doveden policijskim terencem koji je ne zaustavljajući se ušao u kompleks na zagrebačkim Oranicama. S njim je bila i njegova odvjetnica Jadranka Sloković.

USKOK, kako se neslužbeno doznaje, Mamića i ostale tereti za utaju poreza, primanje i davanje mita te zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. Sa Zdravkom Mamićem je, u jutarnjim satima, uhićen i njegov sin Mario te Igor Krota i Sandro Stipančić. Posljednja dvojica se, prema prvim informacijama, sumnjiče da su sudjelovali u nezakonitim transferima novca preko off shore tvrtki u inozemstvu.

Izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović, koji je s Mamićem bio osumnjičen i u ranijoj istrazi, uhićen je u srijedu u zagrebačkoj zračnoj luci kada je sletio čarterom iz Rostova. Na Plesu su da dočekali policajci u civilu s kojima je otišao nakon preuzimanja prtljage.  

Od jutarnjih sati policija je pretraživala stanove osumnjičenika, kao i prostorije Dinama i agencije Marija Mamića. HNS je oko 13 sati na svojoj internetskoj stranici objavio da je policija u ranim jutarnjim satima ušla i u prostorije Saveza. 

Nogometni klub Dinamo izvijestio oko 13.20 sati da je nakon izvršene pretrage uredskih prostorija koje u Dinamu koristi Zdravko Mamić u pratnji policijskih službenika i svojih odvjetnika prevezen u službene prostorije PNUSKOK-a. 

HNS bez službenog komentara o uhićenjima

Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak rekao je u zagrebačkoj zračnoj luci da nitko iz Saveza neće davati službene izjave o uhićenju Vrbanovića te da će eventualne reakcije objaviti na službenoj internetskoj stranici HNS-a.

No, član Izvršnog odbora HNS-a Ante Kulušić ocijenio je da je riječ o političkoj odluci donesenoj na dan kada je pao Vukovar i kada je trebalo skrenuti pozornost s obilježavanja tog događaja. "Treba narodu dati kruha i igara", kazao je Kulušić, dok je direktor svih reprezentacija Zorislav Srebrić samo kratko kazao: "Čestitam, čestitam".

Hrvatski reprezentativci i izbornik Ante Čačić nisu željeli komentirati uhićenje izvršnog predsjednika HNS-a i bivšeg direktora Dinama.

Odvjetnik: Vrbanović već platio jamčevinu pa ne mora biti uhićen

Vrbanovićev odvjetnik Mate Matić kazao je kako smatra da u novoj USKOK-ovoj akciji protiv Zdravka Mamića i ostalih Vrbanović ne mora biti uhićen jer je nakon prvog pokretanja istrage položio jamčevinu koja podrazumijeva da će se odazvati svakom pozivu istražitelja.

- Položeno jamstvo je garancija da neće činiti propuste suprotne zakonu, izjavio je Matić Hini. "Prema uobičajenoj proceduri slijedi pretraga njegove kuće te razgovor u policiji i USKOK-u", kazao je Matić, dodajući da ne zna pojedinosti o posljednjoj USKOK-ovoj akciji.

Mamićevi odvjetnici nisu bili dostupni za komentar, a odvjetnica Jadranka Sloković nije željela razgovarati s novinarima ni ispred Mamićeve kuće na zagrebačkom Tuškancu.

Od ranije pod istragom zbog izvlačenja novca iz Dinama

Mamić je od ranije pod USKOK-ovom istragom zbog sumnje da je nizom nedjela zajedno sa svojim bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernarom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama USKOK-a, nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna.

Braća Mamić i Vrbanović pušteni su iz istražnog zatvora 15. srpnja nakon uplaćene jamčevine.

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo Mamića je krajem srpnja optužilo i zbog prijetnji menadžeru nogometaša Roberta Murića. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter