Mamić će se braniti sa slobode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istražna sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Ljiljanka Maletić odbila je u subotu prijedlog Općinskog državnog odvjetništva da se Zdravku Mamiću odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela. Izvršni predsjednik Dinama pušten je da se brani sa slobode od optužbi da je uvredama na račun ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića i srpske manjine javno poticao na nasilje i mržnju.

Mamić je po izlasku iz suda, po savjetovanju odvjetnika, odbio dati novinarima izjavu i otišao u obližnji kafić.

Sportski direktor Dinama Zoran Mamić izjavio je u subotu navečer u Puli da njegov brat Zdravko Mamić, koji je na nacionalnoj osnovi vrijeđao ministra Željka Jovanovića, nije poticao na mržnju i da bi jednako rekao za ministra Engleza ili Francuza, jer smatra da ministar ne može biti stranac.

"Tu nije bilo nikakvog govora mržnje. Svi znamo da Zdravko za prijatelje ima muslimane, Srbe i sve ostale. Da je naš ministar Englez i Francuz on bi isto rekao, jer smatra da ministar ne može biti stranac", rekao je Zoran Mamić novinarima nakon susreta između Istre 1961 i Dinama.  

"U tom kontekstu je izrečena izjava, znači kroz nikakvu mržnju prema srpskom narodu i srpskoj manjini. Poručio bih dušebrižnicima i onim dvoličnim pametnjakovićima koji se ograđuju i koji daju komentare, počevši od najviših do najnižih, da se malo pogledaju u ogledalo. Treba ih biti sram", dodao je. Kaže da Zdravku Mamiću noć iza rešetaka nije bila ugodna ali, kako je rekao, "što te ne ubije to te ojača" i naglasio da stoji iza svake bratove riječi te da je obitelj sretna i ponosna na njega.

Zdravko Mamić je u petak iznio niz uvreda na račun Jovanovića za kojeg je rekao da je ''hrvatomrzac'', "uvreda za hrvatski mozak" i "Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu, osim što je malo dizao utege".

Odvjetništvo je svoj prijedlog da se produži pritvor obrazlagalo tvrdnjom da je Mamić višestruko evidentiran za razne prekršaje protiv javnog reda i mira i sigurnosti u prometu, što ukazuje na to da se radi o osobi koja ne poštuje i ne priznaje pravni poredak.

Mamićeve izjave u emisiji Soundset Plavog radija dodatno dobivaju na težini u kontekstu skorašnjeg održavanja nogometne utakmice između Hrvatske i Srbije jer izazivaju bojazan da će dovesti do nereda i remećenja javnog reda i mira, navodi Odvjetništvo. Osim toga, kažu u Tužiteljstvu, Mamić je u javnim istupima iskazivao izrazitu netrpeljivost prema pripadnicima drugih nacionalnih manjina i pripadnicama suprotnog spola. (Hina, Tportal.hr, foto D. TADIĆ/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter