Malvazija z Bezacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Malvazija istarska
Godina berbe: 2010.
Proizvodac: Vina Robi Damijanic
Lokacija: Žminj, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 8-10 Celzija
Gastro preporuka: istarski pršut, dondole na ledu
Ocjena: 7,5/10Cijena (mpc): 35 kuna (Cicibela, Rovinj)
Izuzetno mi je drago kada se pojavi neki novi vinar na podrucju Istre, a posebno gdje prije nije bilo kvalitetnih vina. Prije par godina na podrucju Žminja poceo je stasati mladi vinar Robi Damijanic. Na tom lijepom dijelu Istre, poznatom kao Bezacija, bilo je nekoliko pokušaja da se nešto kvalitetno napravi na vinskoj sceni,no bez znacajnijih uspjeha. No, treba spomenuti da vrlo istaknuti istarski enolog Mario Staver potjece iz ovog kraja.

U familiji Damijanic, tipicnoj bezackoj fameji, radišnoj i marljivoj, tradicija proizvodnje vina starija je od sto godina. Vino se radilo oduvijek, prvenstveno za vlastite potrebe. U takvoj familiji sam i ja odrastao pa jako dobro razumijem želju i volju mladog Robija da nastavi tradiciju koju su njegovi preci zapoceli.

Takav splet okolnosti potaknuo je Robija da studira vinarstvo u Porecu. Odlucio je poštivati tradiciju koju je naslijedio od svojih predaka, ali svakako je spreman u posao unijeti i nova iskustva koja stjece školovanjem na Institutu, a isto tako ima i želju za možebitno stažiranje u nekom od poznatih vinskih podruma u nekoj odrazvijenih vinskih zemalja.

Vinogradi na ukupnoj površini od hektara nalaze se u selu Damijanici, na istarskoj crvenici koja se u kišnim godinama (kao npr. 2010.) pokaže kao izvrsno tlo za lozu jer crvenica je "kako pinjarica", koliko god padne vode na nju, toliko popije. Glavna karakteristika malvazija s crvenice je mineralnost koju ima loza ponikla na takvom tlu. Osim malvazije, Robi uzgaja i cabernet sauvignon koji je elegantan, lagan i vrlo pitak.

Dakle, ova malvazija ima lijepu slamnato žutu boju s malo zelenkastog odsjaja, kristalno bistru te djelomicno gustu. Na mirisu nam se odmah otvara jabuka te kruška, a potom i malo narancine kore. Miris je djelomicno fin te djelomicno bogat, ali izražen. Okusom je suho, pitko lepršavo, djelomicno svježe, vrlo ukusno i traje u ustima. Vino je srednjeg tijela vrlo fino, lagano pravo ljetno, spremno za trošenje ovog toplog ljeta. Odlicno je za sljubljivanje s dobrim bezackim pršutom u nekoj dubokoj hladovini negdje u okolici Žminja.


Podijeli: Facebook Twiter