Malvazija u Brtoniglu privukla 1.200 posjetitelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za degustacijsku cašu cekalo se u redu, prkoseci suncu i sparini, a u svakom su kutku buduceg Muzeja vina i seljackog stvaralaštva grupice ljubitelja malvazije otkrivale, isprobavale i komentirale bogat ponudeni izbor iz Istre, Slovenije i Italije.

Tako je bilo na 28. festivalu istarske malvazije proteklog vikenda u Brtonigli, na cije su strucno ocjenjivanje prijavljena 122 uzorka, a 80 ih je nagradeno medaljama, i to s 29 zlatnih, 34 srebrne i 17 broncanih.

Vrhunac ove popularne manifestacije, koju je prema procjenama organizatora posjetilo oko 1.200 ljudi, bila je upravo dodjela nagrada u cetiri kategorije, prema zemlji na kojoj je uzgojeno preradeno grožde - crvenoj, crnoj, sivoj i bijeloj.

Najvišu ocjenu, 89 bodova, dobila je malvazija Medea Montiron tvrtke Agroprodukt iz Pule. S najviše zlatnih odlicja okitili su se brtoniški proizvodaci Veralda (cetiri), te Vina Cattunar (tri) iz cijeg je podruma izašla i 18-godišnja arhivska malvazija, nagradena broncom, otvorena i degustirana tijekom svecanog otvorenja festivala.

Arhivska vina, stara od pet do 18 godina, prvi su put ocjenjivanja, a medu "zlatnim" malvazijama su dvije arhivske, Millennium Alba iz 1999. tvrtke Vina Matoševic iz Pule i Veraldina Istarska iz 2005. Nagrade su urucili generalni konzul Republike Italije u Rijeci Renato Cianfarani i istarski dožupan Vedran Grubišic.

- U gotovo 90 posto slucajeva malvazije se konzumiraju u roku od godinu do dvije. Tako smo navikli potrošace i jednostavno su tako mlade i svježe, dobro rashladene - najbolje. Malvazije stare pet i više godina otvaraju se za posebne prilike i ne piju, vec pijuckaju. Medutim, ova punoljetna je bila zaista iznenadujuce "živa", karakteristicnog mirisa za te godine, s tercijarnim aromama kandiranog voca, kore agruma, cak i prezrelog tropskog voca, stvarno pitka, imala je alkohol i minerale te zadržala tijelo. To ukazuje na dobru godinu i, ocito, dobro cuvanje - rekao je Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba.

Otvorenje festivala, tijekom kojega je okupljene pozdravio opcinski nacelnik Doriano Labinjan, prikladnim su nastupima zacinili cantaduri iz Zajednice Talijana Lovrecica-Babici te umaški zbor Vox siparis. Održana je djecja radionica crtanja teranom pod novigradske udruge Agata te mini-sajam autohtonih proizvoda poput meda, maslinovih ulja, likera, kolaca i rukotvorina.

U trenutku su nestala jela zacinjena malvazijom, koja su pod strucnim vodstvom Marka Jovanovica iz Udruge kuhara Umag spremile tri ekipe kuhara amatera s Bujštine. Žiri se odlucio za zeleni rižot s piletinom, pomidorima i rokulom, no jednako su u slast pojedeni i pašta s kozicama i tikvicama te rižot s pršutom i šampinjonima.

Na natjecaju "4 zemlje - 4 malvazije - jedna etiketa" za osnovce najuspješnija je bila Nikolina Paljic iz porecke Talijanske osnovne škole "Bernardo Parentin", kojoj je nagradu urucio dizajner Robert Radešic, a njena ce etiketa biti korištena za promociju najboljih brtoniških malvazija. Drugo je mjesto osvojio Borna Filipovic iz novigradske OŠ Rivarela, a trece Chiara Rihter iz bujske OŠ Mate Balote i Katarina Žipovski iz OŠ Tar - Vabriga.

Ugodna je vecer zakljucena koncertom gitarista Marija Šimunovica i pjevacice Sabrine Hebiri. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter