Malvazija – the drink!

Milan Budinski i Oz Clarke
Milan Budinski i Oz Clarke

Oz Clarke, jedan od najutjecajnijih vinskih stručnjaka i publicista u svijetu, posjetio je Agrolagunu, gdje je u pratnji glavnog enologa Vina Laguna Milana Budinskog obišao podrume te sudjelovao u degustacijama i radionicama.

Ukorak sa svjetskom vinskom scenom

U prostorima Agrolagune održana je i prva Masterclass radionica pod vodstvom Oza Clarkea i Milana Budinskog s temom "Vertikalna degustacija vrhunskih malvazija berbi 2010. – 2015.", na kojoj se okupilo 15 vrhunskih sommeliera iz poznatih istarskih hotela i restorana. Oz Clarke nije krio svoje oduševljenje malvazijama Vina Laguna: "Napredak koji su ova vina ostvarila u nekoliko godina je zaista nevjerojatan. Nakon prvog kušanja složili smo se da imaju puno potencijala. Zahvaljujući radu i modernom pristupu te onom nečem posebnom u ovom grožđu, nakon pet do šest godina izrasla su u neodoljivo osvježavajuće piće". Svoj osvrt na malvazije Vina Laguna završio je rečenicom "Malvazija – the drink!"

Milan Budinski, glavni enolog Vina Laguna je istaknuo: "Osim naravno zadovoljstva degustacije i komentiranja vina u društvu vrhunskog svjetskog vinskog stručnjaka, ali i velikog entuzijasta, suradnja s Oz Clarkeom pruža priliku biti ukorak sa svjetskom vinskom scenom, pratiti što i kako radi ostatak svijeta i pokušati biti bolji, ujedno nikad ne zaboravivši na vrijednost vlastitog vinskog identiteta regije i samog proizvođača".

Najmodernija tehnologija proizvodnje

Goran Kramarić, direktor Agrolagune ovom je prilikom podsjetio da je od 2004. godine, od ulaska Agrolagune u Agrokor koncern do danas, uloženo više od 30 milijuna eura u nove nasade vinograda, najmoderniju tehnologiju proizvodnje vina i kadrove. Vinogradi Agrolagune protežu se na 610 hektara površine, a samo od 2004. godine posađeno je 500 hektara novih vinograda.

Svoj posjet Istri, Oz Clarke je iskoristio i za razgledavanje Poreča, obilazak Eufrazijeve bazilike i posjet vinskom podrumu koji se nalazi ispod sabornice u Poreču, kapaciteta 250.000 litara vina u vlasništvu Grada, koji je nekada koristila i Agrolaguna. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter