Malvazija slabija, crne sorte iznenadile

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vikend je na Labinštini bio udarni za berbu grožda. Mahom se radilo o dovršavanju berbe bijelih sorti zapocete ranije i potom "cišcenju" nasada od uroda crnih sorti.

Vinogradi San Martino u opcini Sv. Nedelja, najveca površina na Labinštini pod cokotima, ogledni su primjer berbe u istocnoj Istri.

- U petak smo dovršili malvaziju, a sada smo se posvetili merlotu s kojim cemo završiti do srijede. Ovi trsi pokazali su se vrlo kvalitetnima, pa cemo im produžiti život kloniranjem, kazao nam je vlasnik Miljenko Vretenar.

Vinogradi San Martino vec drugu godinu sav urod preraduju u vlastitom podrumu te malvaziju i merlot prodaju s oznakom istocnog istarskog vinogorja.

Picanski vinogradari, najbrojniji na Labinštini, požurili su s berbom zbog loše vremenske prognoze, pa su u nedjelju dovršili posao.

- Malvazija je trideset do cetrdeset posto slabija u odnosu na lanjsku, ali crne su nas sorte ugodno iznenadile, osobito muškat. Postoci šecera u bobama kretali su se izmedu 17 i 18, a izmedu 6,5 i 7,2 bili su postoci kiselina, doznali smo od Feruca Bacca, predsjednika Poljoprivredne udruge Agropican.

Iz udruge najavljuju da ce tijekom ovog mjeseca, dok mošt bude kuhao, organizirati predavanje o proizvodnji rakije i zakonskim propisima o toj djelatnosti.


Podijeli: Facebook Twiter