Malvazija s novim svjetskim štihom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Malvazija istarska
Godina berbe: 2010.
Proizvodac: Vina Terzolo
Lokacija: Nova Vas, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva
Gastro-preporuka: tagliatelle sa škampima na bijelo
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 65 kuna (Cicibela, Rovinj)

Familija Tercolo prisutna je u poreckoj Novoj Vasi skoro 400 godina, a porijeklo vuce iz talijanske regije Asti, koja je poznata po izuzetnim pjenušavim vinima. Kao i vecina ljudi koji su se tada naseljavali u Istru, Tercoli su bili gradevinari te su sudjelovali u podizanju brojnih gradevina na Poreštini koje još i danas postoje. No, vrlo brzo familija se okrenula vinogradarstvu te se ovim plemenitim poslom bave vec generacijama.

Robert Tercolo, ili originalno Terzolo, je treca generacija koja je svoj životni poziv posvetila vinogradarstvu i vinarstvu. Podrum Tercolo je do sada dobio šest zlatnih medalja za svježu malvaziju, a vrhunac su bile 2005. i 2006., kada je njihova malvazija proglašavana za najbolju svježu malvaziju na Vinistri. Familija Tercolo vec dugi niz godina na poreckoj tržnici ima svoju vinoteku u kojoj su najprije prodavali vecinom otvoreno vino, ali s prvom zlatnom medaljom na Vinistri 1998. poceli su se sve više okretati novom trendu buteljiranih vina.

Podrum Tercolo obraduje 6,5 hektara vinograda na crvenoj zemlji u okolici Nove Vasi, a od sortimenta imaju još merlot, teran i muškat žuti. Najbolje grožde za malvaziju dolazi s mikrolokacije Bucaluka, koja se nalazi na 140 metara nadmorske visine i blago je položena prema sjeveru te u izuzetno toplim ljetima pogoduje groždu, a sve još dodatno pospješuje blagi povjetarac koji dolazi s mora pa grožde uvijek ima dovoljno svježine, što se kasnije osjeti u aromi vina. Tako da se cesto zna desiti da Tercolova vina imaju miris jako slican vinima iz Novog svijeta, primjerice sauvignonu s Novog Zelanda.

Danas cu predstaviti malvaziju iz berbe 2010., koja je takoder dobila zlatnu medalju na ovogodišnjoj Vinistri. Vino ima lijepu slamnatožutu boju s pozlacenim ringovima, kristalno je bistro i djelomicno gusto. Ima izražen intenzitet mirisa, kompleksnost mu je djelomicno bogata, a kakvoca mirisa vrlo fina. Na mirisu su prisutne citrusne arome, kao što su narancina kora i mandarina, a u pozadini se nazire tipican miris za malvaziju, a to je cvijet bagrema, no nakon nekog vremena u caši izlaze i arome kruške.

Vino je suho, djelomicno toplo i svježe te vrlo ukusno, na okusu je uravnoteženo, izraženog intenziteta te dugackog i malo gorkastog završetka. Vino je harmonicno, srednjeg tijela, fine kakvoce te spremno za konzumaciju.


Podijeli: Facebook Twiter