Malvazija je brend s izuzetnim potencijalom

(A.DAGOSTIN)
(A.DAGOSTIN)

- S velikim zadovoljstvom mogu reći da smo ostvarili zacrtane ciljeve projekta, poručila je voditeljica projekta Putevima Malvazije istarske, Sanja Radeka, iz porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam na završnoj konferenciji za novinare u porečkom hotelu Valamar Diamant u povodu završetka jednoipolgodišnjeg rada.

Cilj projekta bio je integracija istarske malvazije u zajednički prekogranični proizvod kojim bi se ujedno promovirao zajednički brend Istre kao turističke destinacije. U tu je svrhu provedena podrobna karakterizacija i evaluacija malvazije s hrvatskog i slovenskog dijela Istre, u čemu je sudjelovalo 54 vinara s ukupno 78 uzoraka vina koja su fizikalno-kemijski i senzorno analizirana.

Detaljnom analizom aromatskog i fenolnog profila vina proizašla su četiri glavna tipa istarske malvazije: svježe mlado vino (s dva podtipa: cvjetne i sovinjonske arome); zrelo vino malvazija (s tri podtipa: barrique, drvo, inox/boca); tradicionalno vino malvazije (s dva podtipa: barrique i drvo), te desertno vino. Na temelju tih tipova vina kao novi prekogranični turistički proizvod osmišljena su četiri vinska itinerara sa zajedničkim imenom - Putevima Malvazije istarske.

Itinerari se zovu Lepršavo osvježenje, Potpuni enogastronomski doživljaj, Tradicija u novom ruhu i Slatki vinski mozaik, a mogu se pronaći na web stranicama www.malvasia-touristra.eu koja je izvedena na hrvatsko, slovenskom, engleskom, talijanskom i njemačkom. U istu je svrhu tiskana peterojezična brošura, snimljen je peterojezični promocijski film te trojezični leci.

U okviru projekt održane su četiri vinarske radionice u Portorožu, Poreču i Umagu na temu različitih stilova vina istarske malvazije i njenog sljubljivanja s hranom, te četiri seminara (Poreč, Portorož, Kopar) o malvaziji kao autohtonom turističkom proizvodu. Rezultati projekta predstavljeni su na četiri znanstvena skupa u Barceloni, Krakovu, Opatiji i Portorožu. Odrađena su dva putovanja dobre prakse u Austriju i Italiju, a izrađen je i stručno tehnički elaborat s detaljno utvrđenim smjernicama tehnologije proizvodnje pojedinog stila vina istarske malvazije. (Anđelo DAGOSTIN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter