Malvazija je atraktivno novo lice u vinskom svijetu

(Jelena PREKALJ)
(Jelena PREKALJ)

Prvog tjedna u lipnju u Londonu je održana najvažnija godišnja svjetska vinska smotra, London Wine Fair, na kojemu su se na nekoliko načina predstavili i istarski vinari.

Na hrvatskom vinskom štandu koji je organizirala Hrvatska gospodarska komora, među 13 hrvatskih vinarija predstavljene su i istarske vinarije Agrolaguna, Trapan i Benvenuti. Na štandu britanskog vinskog distributera Croatian Fine Wines predstavile su se i istarske vinarije Pilato, Kabola i Franc Arman, a na štandu distributera Bancroft Wines predstavljena vinarija Matošević.

Povrh komercijalnog predstavljanja istarskih vinarija, udruga Vinistra i porečki Institut za poljoprivredu i turizam predstavili su i svoj projekt promocije malvazije i razvoja vinskog turizma "Malvasia Tour Istra" koji se ostvaruje u suradnji s partnerima iz Slovenije.

Nakon nekoliko godina održavanja sajma na periferiji Londona, ove je godine sajam vraćen u poslovni centar grada, u dvoranu Olympia, što je povećalo interes i izlagača i posjetitelja, prenosi nam dojmove nakon povratka iz Londona Ivica Matošević, predsjednik Vinistre.

Minulih se godina na londonskom sajmu znalo naći više vinara iz Istre, čak bi se i njih desetak predstavilo na zajedničkom hrvatskom štandu, a ove godine ih je bilo nešto manje. "London je središte svjetske trgovine vinima, to je ujedno najteže vinsko tržište svijeta, tu se kreira svjetska vinska scena i svakom je vinaru doći u London, tu nastupiti i tu prodati svoje vino, sigurno najveći izazov", komentira Matošević. (D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter