Malvazija iz Motovuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Malvazija istarska Avangard
Godina berbe:
2010.
Proizvodac:
Vina Tomaz
Lokacija:
Motovun, središnja Istra
Temperatura serviranja:
8-10 Celzija
Gastro-preporuka:
tjestenina s crnim tartufima
Ocjena:
8/10
Cijena (MPC):
62 kune (Cicibela, Rovinj)

Prije dosta godina Motovun je bio poznat po izvrsnom teranu, koji je bio njegov zaštitni znak i perjanica istarskog vinarstva. No, u zadnjih 20-ak godina na ovim su se prostorima dogodile razne problematicne privatizacije starih kombinata, pa tako i podruma Motovun. Stoga grožda terana s prekrasnih motovunskih padina ima posvuda, ali iz Motovuna vec dugo nema tog dobrog vina.

No, mladi vinar Klaudio Tomaz nije se htio pomiriti s time da se grožde s prekrasnih lokacija oko Motovuna i Brkaca distribuira posvuda pa je odlucio napraviti nešto po tom pitanju. Lani mu je zlatna medalja na Vinistri izmakla za dlaku, no ove mu je godine pošlo za rukom osvojiti to priznanje te tako nastaviti lijepu tradiciju zlata u središnjoj Istri, koju su zapoceli Benvenuti iz Kaldira.

Familija Tomaz vinom se bavi još od 1918. i danas obraduju oko cetiri hektara vinograda, a sortiment uz malvaziju cine još i nezaobilazni teran te muškat i malo merlota. Motovun ima fantasticne mikroklimatske predispozicije, po profesoru Ivanu Sokolicu, legendi hrvatske enologije, možda i najbolje u Istri, i to prvenstveno zbog broja suncanih sati i samog položaja vinograda na ilovasto-laporastom tlu, kao i povoljnog omjera dnevne i nocne temperature, koji se itekako odražava na aromatici vina.

No, ovom cemo se prigodom osvrnuti na Malvaziju Avangard iz berbe 2010., osvajacicu zlatne medalje s ovogodišnje Vinistre, ali i dobitnicu nagrade publike, koja postoji tek od ove godine. Malvazija Avangard može se podiciti prekrasnom slamnato žutom bojom sa zelenkastim odsjajem te bistrinom, dok je miris izražen, fin i vrlo bogat.

Dominiraju vocni mirisi, koji podsjecaju na bijelo voce poput jabuke, a tu je i miris agruma te na kraju osjetimo i notu cvijeta akacije. Miris je dugotrajan, bogat. Vino je suho, svježe, vrlo pitko, ukusno, srednjeg tijela i umjerenog alkohola. U ustima je djelomicno trajno. Spremno je za konzumaciju, harmonicno.


Podijeli: Facebook Twiter