Malvazija i teran imaju dobar potencijal

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od najpoznatijih svjetskih vinskih kriticarki Jancis Robinson na svojim je internetskim stranicama objavila osvrt na hrvatska vina s posebnim naglaskom na istarske sorte - malvaziju i teran. Osvrt pod nazivom "Hrvatska - zemlja malvazije" Robinson je dala nakon kušanja naših vina na njihovom predstavljaju u Londonu krajem svibnja.

Izvještaj je u njeno ime sastavila njezina kolegica Julia Harding koja malvaziju i teran istice kao sorte s najviše potencijala u usporedbi s graševinom i plavcem malim. Ona je na kušanju imala prilike isprobati vina Benvenutija, Claia Bijele Zemlje, Coronice, Kabole, Kozlovica, Matica, Matoševica, Roxanicha i Trapana u kategoriji bijelih vina te Franca Armana, Coronice, Istravina, Matoševica i Roxanicha u kategoriji crnih vina.

Najvišu ocjenu dobili su Clai Bijele Zemlje za Sveti Jakov malvaziju 2008., Matoševic za Albu Robinia malvaziju 2004. i Roxanich za Antica malvaziju 2007 te Franc Arman za Teran Barrique 2006. i Roxanich za Superistrian 2006. blend.

Harding istarska bijela vina po njihovom karakteru svrstava izmedu slovenskih i onih talijanske regije Friuli, s manjim odlikama madarskih. Dodaje da su kiseline u istarskoj malvaziji svježije od onih u vinima sorte istog naziva u Italiji i Grckoj. Što se tice terana, usporeduje ga s "divljim " sortama sjeverne Italije ili dijelova jugozapadne Francuske. Smatra da su naša crvena puna osobnosti, ali da im treba napredak u stalnosti kvalitete.


Podijeli: Facebook Twiter