Malvazija Giulia Ferenca šampion bijelih vina

Favoriti - Jared Leto i Matthew McConaughey u 'Dobrim dilerima iz Dallasa'
Favoriti - Jared Leto i Matthew McConaughey u 'Dobrim dilerima iz Dallasa'

Na tradicionalnom Međunarodnom susretu vinogradara i vinara Sabatina, koji je u svom 27. izdanju minulog vikenda u organizaciji zadružnog saveza Dalmacije održan u Primoštenu u Šibensko-kninskoj županiji, istarski proizvođači vina i jakih alkoholnih pića postigli su odlične rezultate.

Najuspješniji od istarskih sudionika bio je Đulio Ferenac iz Vižinade, koji je sa svojom malvazijom osvojio titulu šampiona u kategoriji bijelih suhih i polusuhih vina. Đulio Ferenac dobio je i zlatnu medalju za svoj cabernet franc iz 2015. godine u kategoriji buteljiranih proizvoda. U istoj su kategoriji zlatne medalje osvojili još Mario Banko iz Tinjana za malvaziju iz 2016. te Libero Sinković iz Momjana za pelinkovac.

Srebra Damjaniću, Baćcu i Sinkoviću

Srebrne medalje za kvalitetu buteljiranih proizvoda dobili su Ivan Damjanić iz Fuškulina za malvaziju iz 2016., Goran Baćac iz Pićna za malvaziju 2016., a Libero Sinković iz Momjana dobio je dva srebra, za teranel i bisku; dok su po dvije brončane medalje u ovoj kategoriji dobili Denis Gašparini iz Vižinade za Sexy liker i za teranino; te Albert Koraca iz Motovunskih Novaki za rum Moro i za liker Rea.

Zlatnu diplomu za kvalitetu otvorenih vina dobio je Goran Baćac odnosno njegova "Vina z Kukurini" iz Pićna za muškat žuti iz 2016., a za merlot iz 2016. dobio je brončanu medalju u istoj kategoriji. Naposljetku, diplome za sudjelovanje dobili su Ivan Damjanić za crnu kupažu Clemente iz 2013. te Denis Gašparini za malinovac.

Rekordna smotra s čak 420 uzoraka

Sabatina je inače manifestacija koja se svake godine održava u drugoj dalmatinskoj županiji, a ovogodišnja je bila rekordna s čak 420 uzoraka na ocjenjivanju. Od ostalih vinskih smotri Sabatina se razlikuje i po kategorijama u koje su svrstani proizvodi, primjerice, svi buteljirani proizvodi bez obzira radi li se o vinu, rakiji ili likeru.

Ocjenjuju se u jednoj zajedničkoj kategoriji, ali se u posebnim kategorijama ocjenjuju mlada i otvorena vina. Šampionske titule dodjeljuju se u sedam kategorija: bijela suha i polusuha vina; bijela slatka, predikatna i desertna vina; crna suha i polusuha vina; autohtone dalmatinske sorte pošip i plavac; jaka alkoholna pića; te za izgled proizvoda. Povrh toga, po broju bodova proizvodi se nagrađuju velikim zlatnim medaljama, zlatnim, srebrnim i brončanim medaljama za buteljirane proizvode, te zlatnim, srebrnim i brončanim diplomama za mlada i otvorena vina. Proizvod s najviše osvojenih bodova proglašava se šampionom cijele Sabatine, a ove je godine to bio traminac iz izborne berbe prosušenih bobica 2015. godine OPG-a Đurinski iz Kupljenova. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter