Maltežani porucili: Želimo pravo na razvod

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Malta je na referendumu glasala za legalizaciju razvoda, priznao je premijer Lawrence Gonzi. Gotovo tri cetvrtine biraca izašle su na referendum, koji nije bio zakonski obvezujuc, kako bi se izjasnili o pravu na razvod, od toga je oko 53 posto gradana glasalo "za". Malta, vecinski katolicka zemlja, jedina je u EU-u koja dosad nije ozakonila razvod.

"Premda nisam želio takav ishod referenduma, naša je dužnost da poštujemo volju vecine", rekao je Gonzi u televizijskoj izjavi. Dr. Gonzi, koji je, kao i utjecajna Crkva, bio protiv ozakonjenja razvoda, kaže da je sada na parlamentu da donese odgovarajuci zakon.

Voda pokreta za ozakonjenje razvoda Jeffrey Pullicino Orlando iz vladajuce Nacionalne stranke, smatra rezultat referenduma vrlo znacajnim. "On dovodi Maltu u novo doba gdje ce država i Crkva biti odvojene", kaže on.

Malta i Filipini su jedine zemlje na svijetu koje ne dopuštaju razvod, naravno uz Vatikan. Posljednji ga je legalizirao Cile, 2004. godine, nakon ogromnog pritiska javnosti.

Maltežani su na referendumu odgovarali na pitanje bi li parlament trebao donijeti zakon koji bi dopuštao razvod nakon cetiri godine odvojenog života bracnog para.

Dosad su malteški parovi mogli tražiti dopuštenje za razvod od sudova ili od Crkve, ali to je bio kompleksan proces koji je znao trajati i do devet godina. Mogli su se takoder razvesti u inozemstvu i taj bi razvod bio priznat na Malti. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter