Maloljetnik bez dozvole i kacige na motociklu bježao policiji

(K.T.)
(K.T.)

Protiv maloljetnika slijedi podnošenje prekršajnih prijava zbog više prometnih prekršaja. Umaška policija je u utorak oko 19 sati na šetnici kod hotela u Jadranskoj ulici u Umagu, zatekla maloljetnog hrvatskog državljanina za upravljačem motocikla Derbi, pulske registarske oznake, kategorije A1 koju nema upisanu u vozačku dozvolu, bez zaštitne kacige.

Također, maloljetnik je zatečen na području gdje je prometnim znakom zabranjen promet te kao mladi vozač pod utjecajem alkohola od 0.27 promila. Kada je uočio policijske službenike, mladić je nastavio vožnju prema plaži te je u jednom trenutku prednjim kotačem udario u kameni zidić i pao na tlo, pri čemu je lakše ozlijeđen.

Protiv maloljetnika se podnosi optužni prijedlog radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a optužni prijedlog podnosi se i protiv vlasnika motocikla, također maloljetnog hrvatskog državljanina, obzirom je omogućio neovlaštenim osobama da se nesmetano koriste motociklom, iako ne ispunjavaju zakonske uvjete. Najveći broj težih stradavanja vozača mopeda i motocikla događa se zbog nekorištenja ili nepropisnog korištenja zaštitnih kaciga.

Policijska uprava istarska stoga još jednom podsjeća građane da za vrijeme vožnje na motoru ili motociklu koriste homologirane kacige, koje moraju biti propisno i uredno pričvršćene. Također, s obzirom da već manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača, a istovremeno povećavaju njihovo samopouzdanje te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa, upozoravaju vozače da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola ili opojnih droga. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter