Maloljetnici lakše do boce piva nego kutije cigareta

Alkohol je mladima (pre)lako dostupan (ilustracija, izvor internet)
Alkohol je mladima (pre)lako dostupan (ilustracija, izvor internet)

Svi koji se bave problematikom ovisnosti okupili su se danas na zajedničkoj konferenciji za novinare u Puli, u PU istarskoj, a povod je bilo obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti, koji traje od 15. studenog do 15. prosinca.

Osim predstavnika istarske policije, programe i aktivnosti koje provode u svojim ustanovama i udrugama prezentirali su djelatnici Službe za prevenciju i vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Obiteljski centar Istarske županije, pulski Crveni križ te udruga Institut. Zajednički cilj je podizanje razine svijesti građana o problemu ovisnosti i poticanje društva na aktivnu borbu protiv svih oblika ovisnosti.

- Bit današnjeg okupljanja jest da ne radi svatko sam za sebe, već je cilj da se udružimo i budemo aktivni u  cilju prevencije bilo kojih ovisnosti, rekla je Alica Rosić Jakupović te navela aktivnosti koje će se odvijati tijekom cijelog mjeseca.

Već sutra će se na Portarati od 10 do 12 sati građani upoznavati s problemom ovisnosti. Nadalje, do 23. studenog će pulski Crveni križ održavati edukativne radionice za učenike osmih razreda, pod nazivom "Mladi i rano pijenje alkohola". Krajem studenog u Poreču će se organizirati info-punktovi u suradnji s vladinim i nevladinim udrugama, a u Puli će tijekom istog mjeseca biti tribina u Gradskoj knjižnici, naslovljena "Slobodni i ne-ovisni", te "Jedan dan zajedno" u Obrtničkoj komori Istarske županije. Tijekom cijelog mjeseca održavat će se edukacije učenika osnovnih i srednjih škola, u Pazinu će se organizirati susret svih istarskih klubova liječenih alkoholičara, obavljat će se kontrole prodaje alkohola i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama te će se odgovorni upoznavati sa zakonskim odredbama.

- Apeliramo na građane da ne zatvaraju oči pred problemom ovisnosti, pogotovo kod mladih, rekla je dogradonačelnica Vera Radolović. Voditeljica Službe za prevenciju Helena Mitrović kazala je da im se ove godine zbog zloporabe droge javilo 648 osoba, a njih 174 zbog problema vezanih uz mentalno zdravlje. U devet mjeseci registrirano je 199 novih korisnika, od čega 23 zbog ovisnosti o heroinu, 33 zbog konzumacije marihuane, četiri zbog heroina, jedan zbog metamfetamina te tri zbog amfetamina. Od 135 novoevidentiranih s područja mentalnog zdravlja, pet se osoba javilo zbog alkohola, a dvije zbog problema kockanja.

Rad i savjetovalište Obiteljskog centra potom je prezentirala Ines Puhar, a svoje aktivnosti odnosno radionice u školama "Mladi i rano pijenje alkohola" Jasna Vekić, voditeljica Mladeži Crvenog križa. Istaknula je da je najveći problem dostupnost alkohola, koji učenici mogu kupiti bilo gdje. Varja Bastiančić iz udruge Institut dodala je da je djeci teže kupiti cigarete nego alkohol.

Obilježavanju Mjeseca borbe protiv ovisnosti svoj će doprinos dati i županijska kampanja u borbi protiv ovisnosti "Bježi! Via!". (piše N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter