Malog obrtnika gaze, velikom podilaze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanje u istarskom obrtništvu doslovce je alarmantno, u posljednje 3 godine broj obrtnika smanjen je za 600, a broj djelatnika zaposlenih kod obrtnika za 6.000. Predsjednik Županijske obrtnicke komore Aldo Ukanovic s ovom je poraznom statistikom upoznao i saborskog zastupnika Damira Kajina, od kojeg ocekuje da podrži obrtnicke prijedloge izlaska iz krize. U naponu snage istarsko obrtništvo zapošljavalo je oko 22.000 nosioca obrta i djelatnika, a trenutno ih zapošljava oko 16.000, s time da su sezonske oscilacije dosta velike.

Na sastanku Upravnog odbora Obrtnicke komore održanom preksinoc u Buzetu Ukanovic je kao osnovni problem istaknuo nelikvidnost. Obrtnici ne mogu naplatiti svoja potraživanja pa propadaju, zatvaraju obrte i otpuštaju radnike. Mišljenja je da bi Vlada, po uzoru na neke susjedne zemlje, trebala s bankama dogovoriti moratorij na otplatu kredita.

- Potrebno je iznaci modus reprogramiranja obrtnickih kredita, rekao je Ukanovic, te napomenuo da bi izlasku iz zacaranog kruga doprinijela i multilateralna kompenzacija jer bi se kroz tu formu smanjio veliki dio duga.

- U istarskom obrtništvu izgubljeno je šest tisuca radnih mjesta. Najveci problem je neplacanje, a od obrtnika se ocekuje da podmire svoje obveze prema državi. Upravo bi multilateralna kompenzacija na nivou države omogucila velikim dužnicima da plate male, istice Ukanovic.

- Obrtnicki problem broj jedan je nelikvidnost pa bi bilo dobro da se u Saboru izlobira zakon o zaštiti vjerovnika s definiranim rokom placanja racuna. Kada bismo to uspjeli postici, ne bi bilo nezaposlenosti, istaknuo je clan Upravnog odbora Mario Paliska. Predsjednik obrtnickog udruženja Labin Narcizo Smokovic upozorio je na problem ilegalnog obavljanja obrta, osobito u uslužnim djelatnostima. Nelojalna konkurencija utjece na zatvaranje obrta pa se obrtnici zalažu za pokretanje mehanizma djelotvornog inspekcijskog nadzora, uvodenje rigoroznih kazni i konacno suzbijanje rada na crno.

Uz opasku da se malog obrtnika gazi, a velikom podilazi, Kajin je istaknuo da je lani upravo u obrtništvu na državnom nivou zatvoreno 9.000 obrta i izgubljeno 35.000 radnih mjesta, i to je kategorija koja je danas najugroženija u Hrvatskoj.

- Niti u jednoj drugoj djelatnosti nije izgubljena jedna petina zaposlenih i obrtništvo jest definitivno ona grana koju treba spašavati. Tajkuni su dobili tvornice i hotele, radnici priliku da otkupe društvene stanove, stranci su došli u poziciju da preuzmu sanirane banke i telekomunikacije, a obrtnici nisu dobili od države ništa osim jednu revnosnu kontrolu i namete, rekao je Kajin, koji pozitivnim smatra prijedloge Hrvatske obrtnicke komore o smanjenju poreznog opterecenja, osobito za obrtnike pocetnike, kao i o povecanju praga za ulazak u sustav PDV-a.

- Želimo li spasiti obrtništvo, moramo ga rasteretiti, porucio je Kajin.


Podijeli: Facebook Twiter