Malo radničkih prava što imamo odlazi k vragu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatskim laburistima - stranci rada ide sve bolje na političkom tržištu. Prema posljednjem istraživanju Crobarometra, laburisti su treća stranka po rejtingu s 10,5-postotnom podrškom, dok je njihov predsjednik Dragutin Lesar također na trećem mjestu i najboljim ga ocjenjuje čak 52 posto građana. Na pitanje zašto im birači još uvijek vjeruju, iako se politici vjeruje sve manje, Lesar kaže:

- Ne bih rekao da građani sve manje vjeruju politici, iako su doista razočarani s dijelom političara. To je posljedica činjenica da se politička elita u Hrvatskoj - i Kukuriku stranke i HDZ - posljednjih godinu dana bori za bolju prošlost. Ideološke teme guraju se u prvi plan, ali od toga građani nemaju nikakve koristi. Osim toga, vjerodostojnost je najvažnija u politici. A mi laburisti ne mijenjamo svoja stajališta i uporni smo u njihovim ostvarenjima.

- Podržavate li generalni štrajk o kojem upravo odlučuje sindikalno članstvo?

- Mi smo pozvali članstvo da sudjeluju u sindikalnoj akciji i podrže ideju generalnog štrajka. Ali, moram upozoriti da po hrvatskim zakonima takav generalni štrajk može biti dvojben. Radi se zapravo o štrajku solidarnosti, koji nije usmjeren prema poslodavcu, a on nije izrijekom propisan Zakonom o radu. Sindikati imaju ozbiljan posao da dobro pripreme štrajk, kako ne bi bio proglašen protuzakonitim. Moramo pričekati odluke sindikalnih središnjica, koje će zacijelo ovisiti i o novom ZOR-u.

- Novi ZOR ovih dana stiže pred saborske zastupnike. Je li to početak kraja radničkih prava?

- Rekao bih da k vragu odlazi i ono malo prava koje još imamo. Želim upozoriti na proglašenje radne obveze za štrajkače, kakvu smo nedavno vidjeli za vrijeme štrajka liječnika. To je tema kojom ćemo se morati pozabaviti i kroz ustavne promjene i kroz novi ZOR, jer ćemo morati tražiti odredbu da se u mirnodopskim uvjetima ne može uvoditi radnu obvezu kao protuodgovor na štrajk. Jedna smo od rijetkih država koja to još čini i dolazi do zloporaba, kakvu je sada počinio ministar zdravlja. Naravno, to je samo jedan od gorućih problema.

- Koje druge probleme ističete oko novog ZOR-a?

- Kad su u pitanja osobna, materijalna i druga prava radnika, u slučaju da nemate kolektivne ugovore, sve ovisi o jednostranom aktu poslodavca. Tu nestaje socijalna država i sva prava radnika. Ostaje samo minimalna zajamčena plaća od 3.017 kuna mjesečno - jer je ona jedina za što država još garantira.

- U Vladi kažu kako će novi ZOR poboljšati konkurentnost "preskupe" hrvatske radne snage?

- Cijena radnog sata, kada se računa po minimalnoj plaći, je 2,17 eura. Računamo li ga po prosječnoj neto plaći, koja danas iznosi 5.506 kuna, onda je satnica 3,9 eura neto. Je li moguće da je hrvatski radnik, s prosječnom satnicom od 3,9 eura neto, glavni uzrok nekonkurentnosti gospodarstva? (Dubravko GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter