Malo podlievaš kokoš, malo u se pa teplina pasa


Pod teškim kuharskim okolnostima, na +37 u hladu, a zapravo na suncu iznad vrućih špahora na drva, deset je kuharskih ekipa uspjelo u namjeri da tijekom subotnjeg popodneva za posjetitelje pripremi ukusno jelo na sedmom Festivalu od pulaštri u Funčićima. Slavio je kulinarski tim Turističke zajednice Čavle koji je po ocjeni žirija - gračaški donačelnik Damir Baćac, predstavnica kuhara Marija Marinčić i predstavnik publike Armando Stanišić - spravio najbolje šugo od kokoše. Drugi su bili Poljanci iz Zabrežani, dok je treće mjesto zauzelo domaće Sportsko društvo Funčići.

Svi pridu s guštom

Natjecalo se deset ekipa, a bili su tu još Folklorno društvo Pazin, OPG Turčinović iz Brečevići, Calimero iz Tinjana, Galeti iz Gračišća, Koko bez Šanel iz Stihovići i OPG Runko iz Cerovlja.

- Koliko god je teplo i teško, svi pridu s guštom se podružit i zezat, kazao je jedan od organizatora festivala Denis Damijanić iz Mjesnog odbora Bazgalji. "Festival organiziramo da se jedan stari običaj ne zatare, jer ne znan da li u nekoj oštariji danas moreš pojest šugo domaće kokoše, mislin da ga ni, a ako se i najde, to ni to, kazao je Damijanić.

Veli da u selu sada razmišljaju o uređenju tradicionalnog kokošinjca s ciljem prezentacije gastronomske ponude. Ove su godine odustali od angažmana stručnog gastro žirija, jer teže da kokošje šugo vrate s puta kulinarskih inovacija na provjerenu tradicionalnu pripravu po receptu "kako su delale naše none".

- Već nekoliko godina dolazimo, a lani smo dobili drugu nagradu. Spremamo šugo od prave domaće kokoše, vajka po starinski, ča znači da se čuda kuha, sigurno šest ur. Teško nan je na toj teplini poli špahor na drievo, ali ćemo zdurat, kazale su nam Darinka Macuka i Melita Banko iz La marende.

Kuhali i za Svetu Stolicu

- Teplina pasa, malo podlievaš nutre kokoš, malo u se… To mi je već pieto leto da san tu. Dobro jeno druženje, a po rezultati vajk smo tu mež prvemi, ali ni to bitno. Glavno da se družimo i da je domaća roba - šugo od kokoši i fuži. Kuhanje mi je kako neki hobi, a kuhamo sve po tih feštah, u Gračišću maneštru, u Čavle divljač, u Savičenti za feštu od vitezi, za Mesića na Kućibregu, i za Svetu Stolicu smo jedanput kuhali, kaže Žminjac Dragan Jeromela koji predstavlja OPG Runko Cerovlje.

- Ove kokoše su baš prave domaće iz Brečevići s Tinjanštine, koje su peštale po gnjoju u domaćim uslovima i koje su jele domaću hranu, dodaje Dejan Brečević kojeg smo s Markom Turčinovićem susreli kod padele OPG-a Turčinović.

- Već tri leta se u ovoj postavi borimo za četrto mesto koje za nas kao prvo. Adut nam je žgvacet od domaće kokoše i peteha, u kombinaciji, ali omjer nećemo reć. Sve imamo domaće osim soli. Skužili smo da žiri, po svom obujmu, preferira količinu, obilne porcije, tako da smo odlučili ovo leto da ćemo im dat velike porcije, provocirali su članovi ekipe Poljanci (Zabrežani) Nenad Maretić, Boris Šajina, Valter Žgrablić i Mauricio Pulić.

Prirodna sauna

- Ekipu smo malo kambijali, transferi su bili, ali svako leto smo tu. Imamo poseban recept, ali ne smijemo reć, nešto mora ostat tajna dobrog okusa. Za sada se vajka pokazalo dobro kod žirija, pa smo tako predlani bili prvi. Onda smo malo puštili da ne reču da je domaćinski namješteno", kazao nam je Robert Kresina iz Sportskog društva Funčići, dok je Ornela Kresina dodala "teplina nan je prirodna sauna, ćemo kalat kakovu deku".

Organizator manifestacije bila je Općina Gračišće i SD Funčići. Istom je prilikom svečano otvorena stara škola u Bazgaljima, obnovljena sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i općine.(A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter