Malo podizanja mora i pjene na Valkanama

Malo podizanja mora, pjena i možda dvije-tri uginule ribe (D. ŠTIFANIĆ)
Malo podizanja mora, pjena i možda dvije-tri uginule ribe (D. ŠTIFANIĆ)

U sklopu izgradnje druge cijevi podmorskog ispusta na Valkanama, jučer ujutro odrađeno je podvodno miniranje trase podmorskog ispusta, od obalnog pojasa prema otvorenom moru u dužini od 80-ak metara. Iako je miniranje bilo zakazano za deset sati, a obustava prometa Lungomareom već u 9.30 sati, posljednje pripreme tri ronioca potrajale su do 11.30 sati, do kada se postavljao eksploziv u trasu. Stoga je Lungomare do tada bio otvoren za promet, a brojni šetači i biciklisti bez problema su prolazili. Štoviše, čak se nedaleko nalazilo i podosta kupača.

Sam čin miniranja privukao je pažnju okolnih kupača koji su, međutim, maknuti na sigurnu udaljenost. Sama podvodna eksplozija nije donijela pretjerani doživljaj. Buka, malo podizanja mora, pjena, i možda dvije-tri uginule ribe, bilo je sve što se moglo vidjeti.

- Prva faza radova na kopnenom dijelu je gotova, o ovo miniranje je početak druge faze. Kako prvih 80-ak metara podvodnog ispusta najbližih obali treba biti zaštićeno i u "rovu" odradilo se miniranje dna na prosječnoj dubini od 1,5 metar gdje je u 300 rupa postavljen eksploziv. Drugi podvodni ispust potreban je nakon izgradnje obalnog kolektora i povećane količine otpadnih voda. Najesen predstoji nastavak polaganja podvodnog ispusta u duljini od 1,4 kilometra, rekao je Igor Stari direktor Pula Herculanee, nadgledajući miniranje.

Inače, u sklopu radova koji su započeli početkom svibnja položena je cijev u duljini od 175,6 metara kopnenog dijela podmorskog ispusta, izrađeno je okno na samoj obali te su završeni iskopi na dijelu uređaja za pročišćavanje Valkane. Po okončanju radova uredit će se i izgraditi novo stepenište za prilaz obali. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter