Malo Lanišce dobilo mali rotor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanovništvom najsiromašnija istarska opcina, u cijih cetrnaest naselja živi tek cetiristotinjak žitelja, dobila je svoj prvi rotor, izgraden na trgu u Lanišcu, kod župne crkve i opcinske zgrade.

Iako opcinsko središte, Lanišce je malo naselje, a takav mu je i rotor - mini. Trg je ujedno mjesto održavanja opcinskih manifestacija pa je kružni tok ureden i u unutarnjem krugu je zasadeno cvijece. Na mjestu rotora donedavno je bila špina i korito gdje su se napajale krave.

- Sada ih više nema i nema se što napajati, a Lanišce nije vodno podrucje da bi ga simbolizirala fontana. Buduci da se na opcinskom trgu zna naci nekoliko autobusa u posjetu mjestu gdje je 1947. godine, tijekom napada na crkvu i pokušaja sprjecavanja podjele svete krizme, ubijen svecenik Miroslav Bulešic, zadržali smo javnu špinu, samo je sa sredine trga premještena uz zid kod crkve, kaže nacelnik Neven Mikac.

Hrvatske vode nedavno su sanirale otvoreni vodotok u Lanišcu, a opcinski trg ureden je upravo u suradnji i uz pomoc izvodaca tih radova, kako Mikac kaže, uz minimalna proracunska sredstva. Nedaleko od trga uredeno je i bocalište pa je malo Lanišce dobilo zaokruženu cjelinu. Bocanje je jedini sport koji se organizirano, kroz tri bocarska kluba, provodi na krajnjem sjeveru Istre. Na Cicariji su tri bocarska terena, u Podgacama, Brestu i odnedavno u Lanišcu. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter