Malo kiše pa suho i još toplije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema klimatološkoj podjeli godišnjih doba, prije nekoliko dana pocelo je najznacajnije godišnje doba.Vec je sada jasno da se na neki nacin ponavlja prošla godina, kiše od pocetka godine ima vrlo malo, a kišni oblaci sve brže napuštaju ova podrucja. Kao i obicno, to se najjasnije uocava u priobalnim podrucjima Istre gdje kiše nema niti u danima kad se ona najavljuje, a najavljuje se i prognozira sve rjede.

Suncano i suho proljece nastavlja se i pocetkom ljeta, suša koja je vec sada prisutna ubrzo bi se mogla pretvoriti u još jednu dugotrajnu sušu u Istri kakvih je posljednjih godina bilo i previše. Na podrucjima sjeverne Istre situacija je neznatno povoljnija, ali su kolicine oborina i na tim podrucjima daleko ispod dugogodišnjih prosjeka.

U protekla je tri mjeseca u Istri zabilježeno gotovo 70 suncanih dana, desetak djelomicno suncanih i samo desetak dana s kišom. Prema tim pokazateljima, ovogodišnje je proljece bilo najsušnije, najsuncanije i najtoplije, ne samo posljednjih godina, vec i uopce od kada se na tim podrucjima kontinuirano prate vremenske prilike.

Uz ovakve vremenske prilike lako je konstatirati da je ljeto u Istri i ove godine zapocelo znatno ranije od ocekivanja, možda i najranije do sada - vec pocetkom svibnja!

Iako još uvijek nismo ušli u razdoblje najjacih vrucina, temperature zraka su vec sada vrlo visoke, a vec su se u nekoliko navrata popele do ljetnih 30 stupnjeva. To je svakako u okviru ocekivanja za ovo doba godine, lipanj je kao prvi ljetni mjesec poznat po tome da upravo u tom mjesecu nastupaju prve nesnosne vrucine koje, za razliku od srpnja i kolovoza, ne traju u tako dugim i neprekidnim periodima.

Tako ce to sigurno biti i ovom prilikom, temperature ce kontinuirano rasti, a tek ce nas povremena i kraca osvježenja podsjecati da smo tek na pocetku ovogodišnjeg ljeta.

Prognoze su dosta povoljne, nastavlja se suho, suncano i toplo vrijeme. Posebno to vrijedi za južna i priobalna podrucja Istre gdje ce vremenske prilike i dalje biti najstabilnije. Kiše se u iducim mjesecima sele u planinska podrucja gdje se one najcešce pojavljuju u obliku kracih poslijepodnevnih pljuskova. Takvi oblaci gotovo redovito ostaju daleko od obale, a s njima i kiša koja ce k nama na moru dolaziti sve rjede i sve slabije.

Vrijeme ce iducih dana biti stabilno i toplo, kiša se ne ocekuje, a dnevne ce temperature zraka i dalje biti na granici od 30 stupnjeva. Nova promjena vremena ocekuje se tek pocetkom iduceg tjedna. Nakratko ce osvježiti, past ce i nešto kiše, ali ce ubrzo nakon toga vrijeme ponovno biti stabilno, suho i još toplije. (Meteorolog Mario Grabar)


Podijeli: Facebook Twiter