Malo kazni u brijunskom akvatoriju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Mirna sezona je iza nas", konstatirao je Stjepan Sušac, voditelj službe nadzora i zaštite Nacionalnog parka Brijuni. Iako nije pred sobom imao podatke od prošle godine, istice da su ove godine naplatili znatno manje kazni za nedozvoljeno sidrenje u akvatoriju NP-a te boravak u parku bez placene ulaznice.

Do jucer su naplacene 53 kazne za sidrenje unutar NP-a. Sušac pojašnjava da je sidrenje zabranjeno na podrucju cijelog parka, osim ispred luke Velikog Brijuna, a kazna za takav prekršaj iznosi 500 kuna. Niža kazna naplacuje se onima koje se zatekne u NP-u bez placene ulaznice.

Naime, kazna za taj prekršaj iznosi svega 200 kuna, što je, medutim, prilicno apsurdno buduci da cijena ulaznice za jednodnevni izlet na Brijune iznosi deset kuna više, odnosno 210 kuna. No, Sušac veli da se takvih kazni naplati izuzetno malo, i to onima koje se zatekne pri iskrcavanju na neki od otoka.

Ove sezone služba NP-a nije imala problema ni s brodarima koji su prijašnjih godina bez dozvole odradivali izlete oko Brijuna. Sušac pojašnjava da je od ove godine, u dogovoru s malim brodarima, raspisan natjecaj za jednogodišnje koncesije koje bi legalizirale obavljanje gospodarske djelatnosti, prijevoz putnika po akvatoriju Brijuna, pulskim i fažanskim brodarima.

Tako su sklopljena cetiri ugovora s brodarima za usluge prijevoza posjetitelja do Velog Brijuna te je izdano 12 koncesijskih dopuštenja za razgledavanje parka morskim putem. Sušac najavljuje da ce natjecaj za brodare biti raspisan i iduce godine.

Ni problemi s krivolovcima, odnosno zabranjenim ribolovom u akvatoriju parka, u ovoj godini nisu bili vrijedni spomena. Iako im teško mogu naplatiti kaznu buduci da, pojašnjava Sušac, ribari kod sebe najcešce nemaju dokumente, a i skloni su bježanju, služba NP-a takve prekršaje rješava uz pomoc pomorske policije. Ove je godine tako zateceno svega troje njih u krivolovu protiv kojih je podignut optužni prijedlog.

Buduci da služba ne nadzire samo akvatorij, vec i kopneni dio parka, Sušac veli da su u sklopu programa Vlade na Brijunima ove sezone boravile dodatne vatrogasne postrojbe koje su imale iste ovlasti nadgledanja Brijuna kao i djelatnici NP-a.

No, problema s požarima srecom nije bilo, a jedan od razloga je, kaže Sušac, što se djeluje preventivno. Naime, na podrucju Brijuna, osim što je zabranjeno paljenje vatre na otvorenom, zabranjeno je i - pušenje. Nikotinski ovisnici tako na otocima mogu uživati u cigaretama samo na za to oznacenim mjestima, uglavnom na terasama hotela i ugostiteljskih objekata.


Podijeli: Facebook Twiter