Malo Istrana ide u policajce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih ce dana iz Valbanodina u Zagreb na drugi dio tecaja za zanimanje policajac otputovati 177 polaznika i polaznica koji su se za ovu struku usavršavali od 20. listopada prošle godine. Buduci policajci i policajke ce do završetka tecaja provesti još tri i pol mjeseca na Policijskoj akademiji u Zagrebu.

Na tecaj koji traje devet mjeseci upisalo se 135 muškaraca i 42 žene. Da za ovo zanimanje vlada velik interes potvrduje cinjenica da se na natjecaj javilo oko šest puta više zainteresiranih od broja slobodnih mjesta.

No, zanimljivo je da 80 posto polaznika dolazi iz kontinentalne Hrvatske, pretežno Slavonije, dok je ovo zanimanje izabralo tek 20 Istrana. Možda se žitelji Istre rjede odlucuju za ovaj posao iz razloga što Istra u odnosu na ostatak Hrvatske ima bolju ponudu poslova, poglavito zbog turizma, a blizu su i Italija te ostale zemlje EU-a.

Ipak, tecaj za policajca jedini je u Hrvatskoj nakon kojeg je zaposlenje osigurano. Naime svi su polaznici potpisali ugovor prema kojem ce nakon položenog ovlaštenja još pet godina raditi na podrucju Policijske uprave istarske.



- Ovaj posao sigurno nije lagan. Tecaj je bio ciljani, a natjecaj je objavljen za PU istarsku. Polaznici su znali da ce kod predavanja papira ostati raditi u Istri. Svake je godine sve veci interes djevojaka za zanimanje policajca. Po svakom odjelu na 30 ljudi imamo pet do osam djevojaka, rekao je voditelj tecaja prekvalifikacije i samostalni policijski inspektor Vlado Tašner.

Na upit koji je razlog da se tako malo Istrana odlucilo za tecaj, Tašner nam je odgovorio da možda svi ne vide ovaj posao kao perspektivan, ali je istaknuo da je posao policajca siguran posao.


Podijeli: Facebook Twiter