Malo bi dao, pa malo uzeo

Kontroverzni vijećnik Šućuralija Bašić (A. ŠĆULAC)
Kontroverzni vijećnik Šućuralija Bašić (A. ŠĆULAC)

Novom Odlukom o socijalnom programu na posljednjoj sjednici raškog Općinskog vijeća predložena su povećanja pojedinih izdvajanja za najugroženije građane. Tako se predlažu uvećani cenzusi prihoda korisnicima koji ostvaruju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, po kojoj bi za samca iznosili do 850 kuna, za dvočlanu obitelj do 1.500, tročlanu do 2.000, a za četveročlanu obitelj do 2.500 kuna.

Za obitelji s više od četiri člana cenzus prihoda za svakog člana uvećava se za 200 kuna, dok se umirovljenicima cenzus povećava za 20 posto. Prema riječima predsjednice Odbora Sanje Dobrić, socijalna davanja povećala bi se u prosjeku za oko 500 kuna, izuzev samcima.

Vijećnik Šućuralija Bašić pohvalio je socijalnu osjetljivost općinara.

- Svjestan sam da su planiranim iznosima u programu socijalne skrbi na krajnjoj granici mogućih davanja, no predložio bih da se, ukoliko se popravi gospodarska situacija, povećaju davanja po socijalnoj osnovi - rekao je Bašić.

I ne bi tu bilo ništa sporno ni čudno da isti vijećnik na jednoj od ranijih sjednica Vijeća nije bio potpuno drugačijeg stava i prijedloga, čime je iznenadio i neke svoje kolege vijećnike. Naime, tada je predlagao i postavio pitanje općinskoj načelnici Gloriji Paliska Bolterstein razmišlja li o uvođenju ekonomske stanarine korisnicima općinskih stanova, jer bi, po Bašiću, uvećana stanarina donosila veća sredstva u općinski proračun.

Paliska Bolterstein odgovorila mu je tada da to ne dolazi u obzir, znajući da te stanove koriste najmoprimci koji su socijalno ugroženog statusa, a Općina vodi brigu i zagovara maksimalnu zaštitu upravo takvih građana te se protivi bilo kakvom njihovom većem opterećenju. "Osim toga, povećane stanarine ne bi imale nekog većeg efekta u smislu povećanja općinskih prihoda", zaključila je tada načelnica. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter