Mallorca - otok raznolikosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Palma de Mallorca grad i luka smještena na južnoj obali otoka Mallorca, glavni je grad španjolske autonomne zajednice Baleari. Poznato je španjolsko, ali i svjetsko turisticko odredište. Broji 375.769 stanovnika (2005.), a zajedno sa metropolitanskim podrucjem ima gotovo 475.000 stanovnika.



Mallorca je najveci otok Baleara, te sa svojih 3.640 kilometara donosi vrlo raznolika zemljopisna obilježja. Od planina Serre de Tramuntana koje kao da klize do obale u toj divljoj, sugestivnoj prirodi, do ravnica ili velikih pješcanih plaža na južnoj strani, Mallorca je otok raznolikosti.

Upravo zbog toga je poznato svjetsko turisticko ljetovalište i mondeno odredište. To mjesto simbolizira nocni život, zabavu i provod, a obiluje i zanimljivim kulturnim spomenicima.



Poznata je velebna katedrala, nazvana Le Seu. Sagradena je u 13. stoljecu na istom mjestu gdje je prethodno bila džamija. Mnogi je smatraju najznacajnijim gotickim kulturnim spomenikom Mediterana. Unutrašnjost crkve restaurirao je velikan španjolske i svjetske arhitekture Antonio Gaudi, a pored katedrale nalazi se cuvena palaca Almudaina. Odmah do Almudaine smješten je park Hort del Rei, odnosno gradski vrtovi obradeni i osmišljeni na arapski nacin.

Znacajan je i dvorac Bellver (doslovno vidikovac), koji se nalazi na jednome malom brežuljku na tri kilometra od središta, a u njemu se nalazi gradski muzej Palme. Svake nedjelje nakon Uskrsa u tom se dvorcu održava marenda za sve gradane.



Palma živi tijekom cijele godine, tu turisti iz cijeloga svijeta provode praznike. Dok ce se oni željni ludih zabava i cjelodnevnih, odnosno cjelonocnih provoda odluciti posjetiti to mjesto ljeti, odnosno tijekom kasnog proljeca i rane jeseni, oni željni odmora i mirnih šetnji cinit ce to tijekom cijele godine.


Podijeli: Facebook Twiter