Mališani u novom vrticu pocetkom 2010.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Višnjanski su vijecnici u petak navecer dali zeleno svjetlo odluci o osnivanju djecjeg vrtica "Višnjan" koji ce sjedište imati u novoizgradenoj zgradi u centru mjesta. Kako je rekao nacelnik Angelo Mattich, rijec je o prvom koraku da bi 1. sijecnja osnivaci, Opcina i njena razvojna agencija Vira mogle pokrenuti ustanovu.

- Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dalo je svoje ocitovanje na naš prijedlog akta o osnivanju djecjeg vrtica. Sadržajno nije bilo vecih primjedbi, vec samo ispravka nekih detalja te predlažemo dosadašnju odluku o osnivanju staviti van snage i donijeti novu, uskladenu sa zakonom. Ugovor o osnivanju je temelj da bi se dalje moglo raditi na donošenju financijskog programa ustanove, registraciji kod Trgovackog suda i ostale procedure, rekao je Mattich. Dodao je da se ovom odlukom za mališane nece puno toga promijeniti, osim što ce se naci u novim prostorima u kojima bi im se kasnije trebale pridružiti i dvije jaslicke skupine djece.

Iako je odluci o osnivanju vrtica dao zeleno svjetlo, klub vijecnika IDS-a i HSS-a imao je i nekoliko primjedbi koje je iznio Bruno Radoš.

- Imamo pozitivno mišljenje o proširenju ustanove, ali smatramo da bi se trebala napraviti projekcija buducih troškova i pritom usporediti dvije moguce varijante: vrtica koji djeluje kao do sada, pod upravom maticne ustanove djecjeg vrtica "Radost" iz Poreca, te vrtica "Višnjan" kao samostalne ustanove. Ta je projekcija trebala biti gotova prije ove sjednice te zbog nepostojanja troškovnika i bez uvida u ugovor s Gradom Porecom o odvajanju od maticne ustanove "Radost", smatramo da bi ovu tocku trebalo odgoditi do sljedece sjednice, zakljucio je Radoš. Mattich je odgovorio da ce troškovi poslovanja višnjanskog vrtica nece povecavati, vec ce financirati kao i dosad, dotacijama roditelja i sredstvima iz proracuna za što je osigurano oko 600 tisuca kuna.

- Projekcija su upravo sadašnji troškovi i ne mogu biti veci osim za nove jaslicke skupine djece koje ce se formirati naknadno, dodao je Mattich.

Nakon pauze za konzultacije klub vijecnika IDS-a i HSS-a je zakljucio je da ce i dalje ustrajati na tome da u roku od 15 dana dobiju detaljni troškovnik dviju spomenutih varijanti, kao i uvid u ugovor izmedu Grada Poreca i Opcine Višnjan. Radoš je ukazao na podatak da se prema dostavljenim materijalima Ministarstvo o ovom prijedlogu ocitovalo u rujnu i to u roku od 10 dana od primitka, a odluka je sastavljena u travnju te ga je zanimalo zašto se za podnošenje cekalo gotovo pet mjeseci. Mattich je kao razloge naveo lokalne izbore i proceduru oko ustroja nove vlasti, godišnje odmore te rekonstrukciju Vlade, što je zahtijevalo stvaranje novih kontakata u državnim institucijama.


Podijeli: Facebook Twiter