Mališani će učiti o zdravoj prehrani na tržnici i njivama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Direktor Tržnice d.o.o. Renato Perc predstavio je danas novi projekt pulske tržnice, dječjih vrtića "Rin Tin Tin", "Malog svijeta" i Dječjeg vrtića "Pula", Dnevnog centra za rehabilitaciju Pula te pulskih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava (OPG-ova). Kako je pojasnio, sve je krenulo od slikovnice zagrebačke autorice Marije Marinko koju je izdala Udruga hrvatskih tržnica.

Slikovnica i igra "Šetnja tržnicom"

Naime, nakon što je Udruga hrvatskih tržnica u sklopu projekta "Vrtići i škole na tržnicama" izdala ilustriranu slikovnicu i društvenu igru "Šetnja tržnicom" s ciljem poticanja stvaranja navika konzumacije domaćih i svježih proizvoda kod najmlađih, na inicijativu pulske Tržnice koju već tradicionalno organizirano posjećuju polaznici pulskih vrtića, organiziran je i posjet seoskim gospodarstvima, da bi djeca iz prve ruke mogla vidjeti kako se i na koji način uzgaja voće i povrće.

- Naručili smo 1.500 primjeraka slikovnice koja u sebi sadrži i bojanku te edukativnu igru koje ćemo podijeliti svoj predškolskoj djeci, kako u gradskim tako i u privatnim vrtićima, kazao je Perc i dodao da je s vrtićima već dogovorena suradnja na način da mališani posjećuju pulske tržnice, a suradnja je ostvarena i s dva OPG-a. Mališani će tako posjetiti OPG "Zohil" koji uzgaja povrće i OPG "Peršić" koji se bavi proizvodnjom mlijeka i mliječnih prerađevina. Završnica projekta, nakon brojnih aktivnosti, planira se na proljeće kada će se obilježiti i 115. godišnjica postojanja Tržnice.

Ravnateljica DV-SI "Rin Tin Tin" Tamara Brussich kazala je kako joj se ideja, koja je pokrenuta od strane Tržnice, odmah svidjela i vrtići su se odlučili uključiti u ovaj projekt, budući da i inače rade interdisciplinarno te im je važno njegovanje nematerijalne kulturne baštine.

Posjet poljoprivrednicima

- Želimo educirati djecu, a preko njih i njihove roditelje o važnosti zdrave prehrane pa ćemo tako s mališanima obići tržnicu, a uz pomoć Pula Film festivala o tome snimiti i film, kazala je ravnateljica i zahvalila se i drugim subjektima koji ih u projektu prate - od Pulaprometa, preko Istarskih domova zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije do Arheološkog i Etnografskom muzeja Istre.

- Želimo da djeca posjete seoska gospodarstva, da nauče da krava nije ljubičasta, a mlijeko ne nastaje u trgovinama, kazala je ravnateljica dječjeg vrtića "Mali svijet" Sanja Subotić i dodala da će kroz aktivnosti na tržnici učiti i o prehrani, poljoprivredi, ali i čakavko narječje.

Projekt je pohvalio i pulski gradonačelnik Boris Miletić kazavši da mu je drago što on ima edukativni karakter te će utjecati za zdrave prehrambene navike najmlađih.

- Ovo je lijepi primjer umrežavanja svih naših institucija. U digitaliziranoj eri i virtualnom svijetu dobro je da se djeca "vrate zemlji i korijenima" i nauče kako se hrana uzgaja, kazao je Miletić i dodao da je cilj projekta da djeca uče o našoj nematerijalnoj kulturnoj baštini kao što su običaji, način prehrane te vjeruje da je ovo jedan iskorak kako pridonijeti edukaciji i zdravim navikama, zaključio je pulski gradonačelnik.

Pored slikovnice i posjeta OPG-ovima, u projektu osim vrtića sudjeluju i Pula Film Festival koji je zadužen za snimanje edukativnog filma, Pulapromet koji će osigurati prijevoz djece, Istarski domovi zdravlja i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije sa svojih edukativnom programima te Arheološki i Etnografski muzej Istre.

Kako što raste, kako se proizvodi jogurt…

Vlasnici OPG-a koje će djeca posjetiti kazali su da im je drago što će imati priliku ugostiti pulske mališane i pokazati im gdje raste i nastaje hrana koju jedu građani Pule i oni sami. U predstavljanju svojih gospodarstava Emilijano Zohil kazao je da su brat i on već treća generacija koja se bavi uzgojem povrća kojega sade na 25 hektara otvorenog prostora i 13 tisuća kvadrata plastenika i to tijekom svih 12 mjeseci u godini pa će djeca na zemlji moći vidjeti kako što raste, ali i brati i degustirati zdravo i svježe povrće. Alen Peršić na Stanciji Šantamarina proizvodi mlijeko, sir, skutu, jogurte i sirutku, a kod njega će djeca moći vidjeti i 70 krava, 120 ovaca, 30 koza te druge domaće životinje. (Borka PETROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter