Mališane policajci učili kako sigurno prijeći cestu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu početka nove školske godine danas je na Portarati održana tradicionalna prometno-edukativna akcija "Sigurno u školu s HAK-om" koju zajednički organiziraju HAK i Autoklub Pula-Rovinj u suradnji s Gradom Pula i Policijskom postajom Pula. Pred mnoštvom okupljenih mališana, među kojima je bilo mnogo đaka prvaka koji su prije nekoliko dana krenuli u školske pustolovine, akciju je podržala i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić-Marjanović pohvalivši akciju kojoj je cilj povećanje sigurnosti u prometu i dodatna edukacija djece i mladih o svim opasnostima s kojima se mogu susresti u prometu.

Kako doznajemo od Dubravka Šlibara, zamjenika načelnika za preventivu cestovnog prometa Postaje prometne policije Pula,

akcija je bila namijenjena prvenstveno prvašićima koji se prvi puta nalaze sami na cesti na putu od kuće do škole te predškolcima. Njen je cilj bio naučiti ih koje sve opasnosti mogu susresti u prometu, kako sigurno prijeći cestu kada ima, ali i kada nema semafora…

- Već smo počeli s edukacijama i po školama, a na prometna pravila upozoravamo i roditelje na roditeljskim sastancima jer sve pada "u vodu" ukoliko mi djecu učimo jedno, a onda se roditelji tih istih pravila ne pridržavaju, kazao nam je Šlibar i dodao da "djeca sve to vide" i kopiraju odrasle.

Inače, u sklopu programa "Sigurno u školu s HAK-om" oko 300 pulskih osnovnoškolaca i djece vrtićke dobi imalo je priliku na zabavan način naučiti važna prometna pravila te kako se ponašati u prometu. Uz to akcijom se senzibilizirala i upozorila javnost, a osobito vozači, na povećani oprez u prometu, jer se svake godine početkom školske godine u prometu pojavljuje veći broj djece koja kreću u školu, čime postaju samostalni sudionici u prometu i time predstavljaju potencijalnu opasnost. Za sada, na svu sreću, veli Šlibar, na tom putu nije bilo nikakvih stradavanja. Pripadnici prometne policije djeci su odmah na licu mjesta pokazali kako pravilno prijeći cestu uz pomoć dječjeg semafora i koje najčešće pogreške u prometu treba izbjegavati. Mališanima su uručeni i prigodni pokloni - bojanke i knjige u kojima je na njima pristupačan način opisano kako se sigurno ponašati u prometu. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter