Maling preko Sarajeva do trećeg naslova

Navijačka groznica na pulskom Forumu na početku utakmice (D. ŠTIFANIĆ)
Navijačka groznica na pulskom Forumu na početku utakmice (D. ŠTIFANIĆ)

Postojala je bojazan da nećemo opravdati reklamu kolege Damira Strugara koji je putem 
službenog razglasa spomenuo da ''što se danas dogodi u svijetu, sutra osvane u Glasu Istre''. Kasniji termin finalne utakmice prijetio je probijanjem posljednjeg tiskarskog roka, ali onda su Lalić, Mošnja i K. Drndić na vrijeme ''poništili'' najboljeg strijelca turnira Emira Obuću i svoju momčad usmjerili prema tituli pobjednika ''El-Stil Savičenta Kupa''. Tako ostaje zapisano da se Maling nakon premijerna dva izdanja ponovno popeo na 
pobjednički tron ispred kaštela u Savičenti, dok su se Sarajlije morali zadovoljiti drugim mjestom u svom prvom finalu.

Sarajevo se u završni meč plasiralo preko Crvene zvezde i to lakše od očekivanog, uvjerljivom pobjedom od čak 4:1, uz tri pogotka prve kopačke turnira - Emira Obuće. U drugom polufinalu uigrani (malo)nogometaši Malinga nisu imali respekta prema slavnom Hajduku - osvajači premijerna dva izdanja ovog turnira, koji su ove godine igrali u čast nedavno preminulom prijatelju Ivici Barišiću, u finale su umarširali rezultatom 3:1. 
Polufinalni ogledi, dakle, nisu ponudili neizvjesnost, ali malo je tko mario, jer u četvrtfinalu je toga bilo - napretek!

Radman se poskliznuo

Već u prvom ogledu dana ždrijeb je spojio dva posljednja osvajača kojima se, 
shodno tome, prognozirao nastup u završnom dvoboju za titulu pobjednika. Rijeka na Zvezdu, ''junak na junaka''. 
Utakmica koja ispunila očekivanja, jer zaista se radilo o pravom okršaju i šteta što se odigrao tako rano, dok je publika još uvijek čekala da sunce na Žlinjom ''popusti''.

Pobjednika su odlučili udarci sa 9 metara, nakon što je u regularnom dijelu završilo 3:3. Prštalo je od šansi i golova - prvo je Rijeka povela, pa Zvezda okrenula, a 
onda Damir Milinović vratio ''bijele'' u vodstvo. Nije bilo dovoljno. ''Finta'' kojom su namamili riječki ''živi zid'' je upalila i Zvezda je izborila raspucavanje u kojem golmani, za razliku od regularnog dijela kad su briljirali, nisu ništa obranili. Ali je Radman pokušao i zabiti, pa se poskliznuo i - promašio vrata.

Jedino se Sarajevo se nešto lakše probilo u polufinale, Emir Obuća ''izuo'' je i El-Stil, momčad direktora turnira Pere Plavšića. Iako je u organizacijskim inovacijama podsjećao na čuvenog čelnika ex-Yu nogometa Slavka Šajbera, Plavšić ovo kolo nije uspio ponoviti. Iako bi bilo dobro da jest, pa da još jednom pogledamo iduće dvije utakmice!

Tko cijepa, a tko pili

Obje su, naime, kao i ona prva četvrtfinalna, pružile mnoštvo uzbuđenja, preokreta, golova? Olimpija je dvaput vodila protiv Malinga, no momčad labinskih haklera (braće Drndić, Hoxhe i društva) dvaput se vraćala golovima Alena Lalića. Drugi je put Lalić poravnao u završnim sekundama i tako šokirao Ljubljančane kojima je noga zadrhtala prilikom raspucavanja. Uzalud je dosjetljivi spiker Darko Janeš priželjkivao polufinalni ogled Olimpije i Partizana, kako bi se konačno završila ona utakmica iz 1976. ''koja se 
još uvijek igra''. Aludirajući na čuveni meč završnog kola sezone u kojem je Partizan osvojio naslov u tada improviziranoj sudačkoj nadoknadi.

A osvojio ga je nauštrb Hajduka, s kojim se jučer sučelio u četvrtfinalu i izgubio s ukupnih 4:3. Iako je Partizan triput vodio, Hajduk bi svaki put ekspresno izjednačio. Zbunjivalo je to i već spomenutog spikera koji je teško hvatao tko vodi, a tko poravnava. Ili kako je rekao - tko cijepa, a tko pili. Prepilio je u konačnici Nenad Pralija za prolaz Hajduka u završnicu. (Dameo RAMIĆ-KOVAČIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter